Brazilia: Bilanţul inundaţiilor catastrofale a urcat la 94 de morţi

Inundații catastrofale în Brazilia
Inundații catastrofale în Brazilia
17 februarie 2022, 10:24

Bilanţul deceselor, încă provizoriu, a crescut de la o oră la alta în urma ploilor torenţiale care au transformat străzile din centrul oraşului în râuri de noroi, au distrus case şi au răsturnat zeci de maşini.

Autorităţile din statul Rio de Janeiro (sud-estul Braziliei) ajunseseră miercuri seara la un bilanţ de „94 de decese confirmate”, în timp ce 24 de persoane au fost salvate de serviciile de urgenţă.

Ministerul public din Rio a indicat că 35 de persoane au fost „înregistrate” ca dispărute în serviciul său de localizare a persoanelor, chiar dacă pompierii şi alte autorităţi responsabile pentru operaţiunile de salvare nu au oferit o cifră cu privire la acestea.

În orice caz, bilanţul victimelor intemperiilor în acest oraş de 300.000 de locuitori, situat la circa 60 de kilometri nord de Rio, este posibil să crească. Petropolis a primit marţi seară în decurs de câteva ore o cantitate de precipitaţii mai mare decât media pe întreaga lună februarie, a indicat agenţia meteorologică MetSul.

Guvernatorul statului Rio de Janeiro, Claudio Castro, a declarat într-o conferinţă de presă că ploile au fost „cele mai grave din 1932”.

Brazilia a fost afectată în acest sezon ploios de precipitaţii deosebit de severe în statele Bahia (nord-est), Minas Gerais şi Sao Paulo (sud-est), pe care experţii le-au asociat cu încălzirea climatică.

Odată cu încălzirea climatică, creşte riscul de precipitaţii abundente, susţin oamenii de ştiinţă. Aceste ploi, combinate, în special în Brazilia, cu o urbanizare adesea necontrolată, favorizează alunecările de teren şi inundaţiile grave.

În ianuarie 2011, peste 900 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren într-o zonă vastă din apropiere de Rio, care include oraşul Petropolis şi localităţile Nova Friburgo, Itaipava şi Teresopolis, aflate în apropiere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă