Învestirea preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva are loc, duminică, în Brasilia, în absenţa lui Jair Bolsonaro, care a părăsit ţara încă înainte de încheierea mandatului său.
Lula devine primul președinte din istoria Braziliei care este ales în mod democratic pentru un al treilea mandat, iar Bolsonaro devine primul președinte - de la reinstaurarea democrației în anii 80 - care nu este reales. Victoria lui Lula consolidează orientarea spre stânga în America Latină, după virajele din Mexic, Argentina, Bolivia, Peru, Honduras, Chile și Columbia.
La 77 de ani, Luiz Inacio Lula da Silva urmează să fie din nou proclamat preşedinte al primei puteri din America Latină după cele două mandate ale sale din 2003 până în 2010, semnând astfel întoarcerea stângii braziliene la palatul prezidenţial din Planalto, informează AFP.
Până la 300.000 de oameni sunt aşteptaţi în această zi pentru a combina fastul, cu ceremonii reglate la milimetru, şi petrecerea, cu concerte, în capitala Braziliei.
Printre cele cincizeci de delegaţii străine prezente se numără 17 şefi de stat, inclusiv preşedinţii Germaniei, Portugaliei, mai multor ţări din America Latină, precum Argentina, şi regele Spaniei.
Statele Unite l-au trimis pe secretarul de interne Deb Haaland şi iar China pe vicepreşedintele Wang Qishan. Franţa este reprezentată de Olivier Becht, ministrul delegat pentru comerţul exterior.
Ceremoniile vor începe la ora 14:20 (17:20 GMT) cu sosirea la catedrală al lui Lula şi a vicepreşedintelui său de centru-dreapta, Geraldo Alckmin.
Lula va fi oficial învestit ca preşedinte la ora 15:00 (18:00 GMT), după ce a depus jurământul de a respecta Constituţia în faţa Congresului. Apoi se va îndrepta către Palatul Prezidenţial Planalto, o bijuterie arhitecturală a lui Oscar Niemeyer, pentru a primi celebra eşarfă prezidenţială, din aur şi diamante. Viitoarea Primă Doamnă, Rosangela da Silva, cunoscută drept „Janja”, a fost marele organizator al aspectului festiv al zilei, cu concerte înainte şi după ceremoniile oficiale.
Soţia lui Lula a promis o „mare petrecere populară”, cu muzică pe două scene şi un program eclectic, cu drag queen Pabllo Vittar şi legenda vie a samba Martinho da Vila.
Noul preşedinte da Silva a anunţat joi numele ultimilor miniştri din viitorul său guvern, între care două femei în posturi emblematice, Marina Silva la Mediu şi Sonia Guajajara pentru portofoliul Popoarelor Indigene, cu trei zile înainte de învestirea pentru un al treilea mandat de preşedinte al Braziliei, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Şaisprezece miniştri au fost nominalizaţi în cursul unei ceremonii la Brasilia, ridicând la 37 numărul de portofolii al acestui guvern mare, în condiţiile în care cel al fostului preşedinte Jair Bolsonaro nu avea decât 23.
Viitorul guvern este caracterizat şi de diversitate, cu unsprezece femei şi mai mulţi miniştri cu descendenţă africană.
Nominalizarea cea mai emblematică de joi este cea a Marinei Silva, femeie de culoare în vârstă de 64 de ani care a mai deţinut portofoliul de Mediu într-un guvern Lula între 2003 şi 2008.
Acest minister este de o importanţă crucială în ochii comunităţii internaţionale, care a urmărit cu îngrijorare creşterea despăduririlor în Amazonia în timpul preşedinţiei lui Jair Bolsonaro şi aşteaptă mult de la Lula.
Ministerul Popoarelor Indigene, de asemenea fundamental pentru conservarea celei mai mari păduri tropicale a planetei, a fost încredinţată Soniei Guajajara, de 48 de ani, lider autohton recunoscut drept una dintre cele 100 de persoane cele mai influente din lume de revista Time.
Acest minister nu exista anterior şi înfiinţarea sa a fost una dintre promisiunile de campanie ale preşedintelui de stânga ales.
O altă femeie influentă a fost numită la Ministerul Planificării: Simone Tebet, de 52 de ani, senatoare de centru-dreapta care a fost a treia în primul tur al scrutinului prezidenţiale, şi care i-a cedat zestrea sa de voturi lui Lula în al doilea tur din 30 octombrie, pas considerat decisiv pentru victoria lui.
Lula a obţinut 50,83% din voturi, comparativ cu 49,17% cât a obţinut rivalul său, actualul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, după numărarea a 99,1% din voturi.
”Începând cu 1 ianuarie 2023, voi guverna pentru cei 215 milioane de brazilieni, nu doar pentru cei care m-au votat. Nu există două Brazilii. Suntem o țară, un popor, o mare națiune”, a spus Lula.
Acesta va fi al treilea mandat al lui Lula în fruntea țării, după ce a condus anterior Brazilia pentru două mandate consecutive între 2003 și 2010.
Jair Bolsonaro refuză să-și accepte înfrângerea la alegerile prezidențiale din Brazilia și a plecat în Florida, pentru a evita să-i predea mandatul succesorului său, Lula da Silva.
1. Lula a mai fost de două ori președinte și este un fost metalurgist
2. A condus greve sindicale împotriva unei dictaturi militare și a format Partidul Muncitorilor de stânga în 1980
3. Barack Obama l-a numit odată „cel mai popular politician de pe Pământ”
4. A fost închis în cel mai mare scandal de corupție din Brazilia, dar a fost eliberat după 19 luni. Curtea Supremă i-a anulat condamnările
5. El a promis că va anula moștenirea lui Jair Bolsonaro, inclusiv politicile pro-arme și protecția mediului slăbită în pădurea tropicală amazoniană
CITEȘTE ȘI