BRAZILIA | Preşedintele Jair Bolsonaro, anchetat pentru difuzarea de informaţii false (Curtea Supremă)

Un judecător al Curţii Supreme din Brazilia a ordonat miercuri deschiderea unei anchete împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro pentru difuzarea de informaţii false, după atacurile sale constante şi fără dovezi împotriva sistemului electoral al ţării, relatează AFP.

05 August 2021, 11:17 (actualizat 05 August 2021, 11:20) |
Jair Bolsonaro

Judecătorul Alexandre de Moraes a luat această decizie în urma unei cereri a Tribunalului Superior Electoral (TSE), care a anunţat luni deschiderea unei anchete împotriva şefului statului pentru "abuz de putere politică şi economică în aceste atacuri împotriva sistemului de vot electronic şi legitimitatea alegerilor din 2022".

Magistratul a precizat că ancheta Curţii Supreme va încerca să stabilească dacă liderul de extrema dreaptă se face vinovat de "insultă, defăimare şi denunţare calomnioasă" în special.

"Preşedintele republicii a insinuat practicarea de acte ilegale din partea membrilor Curţii Supreme,utilizând mijloacele de difuzare în masă a informaţiilor false prin reţelele de social media pentru a compromite puterea judiciară şi a pune în pericol independenţa sa", a subliniat judecătorul Morales în decizia sa, la care AFP a avut acces.

Ancheta se va concentra în special pe o transmisie în direct de mai mult de două ore pe Facebook în cadrul căreia preşedintele Bolsonaro a denunţat joia trecută fraude în sistemul electronic de vot în vigoare din 1996, fără să prezinte vreo dovadă.

Bolsonaro a lansat totodată critici vehemente la adresa mai multor judecători ai Curţii Supreme, vizându-l în special pe Luis Roberto Barroso, care este şi preşedintele TSE.

Barroso fusese deja catalogat drept "imbecil" de către Bolsonaro într-un discurs luna trecută, în care a pus la îndoială corectitudinea viitoarelor alegeri prezidenţiale din 2022.

"Fie avem alegeri curate în Brazilia, fie nu vor fi alegeri", a ameninţat el.

Preşedintele brazilian a crescut din nou marţi tonul, afirmând că "nu va accepta intimidările".

Mii de manifestanţi pro-Bolsonaro s-au reunit duminica trecută în marile oraşe braziliene pentru a protesta împotriva sistemului de vot electronic.

Jair Bolsonaro nu preconizează o revenire la votul cu buletine pe hârtie, ci imprimarea de bonuri după fiecare vot electronic pentru a permite renumărarea voturilor "în public" în caz de contestare.

Această măsură este respinsă însă de TSE, care susţine că sistemul actual nu a fost afectat niciodată de neregularităţi şi că imprimarea de bonuri pe hârtie ar putea dimpotrivă să expună votul "riscului de manipulări, aşa cum s-a întâmplat în trecut".

 

 

 

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI