BRAZILIA | Preşedintele Jair Bolsonaro, anchetat pentru difuzarea de informaţii false (Curtea Supremă)

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro
5 august 2021, 11:17

Judecătorul Alexandre de Moraes a luat această decizie în urma unei cereri a Tribunalului Superior Electoral (TSE), care a anunţat luni deschiderea unei anchete împotriva şefului statului pentru „abuz de putere politică şi economică în aceste atacuri împotriva sistemului de vot electronic şi legitimitatea alegerilor din 2022”.

Magistratul a precizat că ancheta Curţii Supreme va încerca să stabilească dacă liderul de extrema dreaptă se face vinovat de „insultă, defăimare şi denunţare calomnioasă” în special.

„Preşedintele republicii a insinuat practicarea de acte ilegale din partea membrilor Curţii Supreme,utilizând mijloacele de difuzare în masă a informaţiilor false prin reţelele de social media pentru a compromite puterea judiciară şi a pune în pericol independenţa sa”, a subliniat judecătorul Morales în decizia sa, la care AFP a avut acces.

Ancheta se va concentra în special pe o transmisie în direct de mai mult de două ore pe Facebook în cadrul căreia preşedintele Bolsonaro a denunţat joia trecută fraude în sistemul electronic de vot în vigoare din 1996, fără să prezinte vreo dovadă.

Bolsonaro a lansat totodată critici vehemente la adresa mai multor judecători ai Curţii Supreme, vizându-l în special pe Luis Roberto Barroso, care este şi preşedintele TSE.

Barroso fusese deja catalogat drept „imbecil” de către Bolsonaro într-un discurs luna trecută, în care a pus la îndoială corectitudinea viitoarelor alegeri prezidenţiale din 2022.

„Fie avem alegeri curate în Brazilia, fie nu vor fi alegeri”, a ameninţat el.

Preşedintele brazilian a crescut din nou marţi tonul, afirmând că „nu va accepta intimidările”.

Mii de manifestanţi pro-Bolsonaro s-au reunit duminica trecută în marile oraşe braziliene pentru a protesta împotriva sistemului de vot electronic.

Jair Bolsonaro nu preconizează o revenire la votul cu buletine pe hârtie, ci imprimarea de bonuri după fiecare vot electronic pentru a permite renumărarea voturilor „în public” în caz de contestare.

Această măsură este respinsă însă de TSE, care susţine că sistemul actual nu a fost afectat niciodată de neregularităţi şi că imprimarea de bonuri pe hârtie ar putea dimpotrivă să expună votul „riscului de manipulări, aşa cum s-a întâmplat în trecut”.

 

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă