Braga, o lecție de istorie. De vorbă cu bragagiul Dragoș Bogdan despre băutura-aliment care străbate Balcanii

24 iulie 2022, 07:32

 

Dragoș Bogdan, bragagiu: M-am cunoscut cu braga în 2009, când avem o afacere cu produse tradiționale și căutăm ceva pentru sudul țării, iar braga mi-a venit ca răspunsul perfect pentru așa ceva.

Apropierea lui Dragoș Bogdan de bragă nu s-a făcut ca un moft. A învățat meserie de la un bragagiu din Galați, însă cea mai importantă a fost călătoria prin Balcani. A căutat bragagii în Sebia, Bulgaria, Albania, Macedonia, Turcia, Bosnia.

Dragoș Bogdan, bragagiu: Braga este un pașaport care face ca zona Balcanilor să nu mai aibă granițe. Când te duci și ceri un pahar cu bragă sau boză – frate, frate – cumva există o afinitate între noi. Legăturile se creau mult mai ușor, deși barierele limbii erau destul de puternice.

Peste tot se folosesc cam aceleași ingrediente – grâu cu mei sau cu porumb ori grâu pur și simplu. Cerealele sunt fierte ori coapte, apoi lăsate la fermentat în apă îndulcită. Fiecare neam de bragagii are propriul secret la preparare. Braga de la Istanbul e mai consistentă, cu scorțișoară și se servește cu năut prăjit.

Dragoș Bogdan, bragagiu: Secrete sunt și e bine să nu fie spuse. De ce? Pentru că ele țin de o anumită preferință a bragagiului. Și eu am secretele mele.

La nord de Dunăre, se face bragă de sute de ani. Breasla bragagiilor devenise foarte puternică în vremea fanarioților. Azi, meseria de bragagiu e și în nomenclatorul oficial, dar e practicată de o mână de oameni.

Dragoș Bogdan, bragagiu: Pe degete numărându-i la o mână, așa, luând Dunărea de la Cazane spre vărsare, pentru că în general în lunca Dunării s-a băut braga, și în Dobrogea. Este la Turnu Severin, în Slatina, eu la București, apoi Galați, care are doi bragagii, mai e pe la Constanța o apariție fantomatică, în Mangalia, mai e cineva, mai e un turc în Bușteni. Cam ăștia suntem.

Despre traseul acestei licori în Balcani, Dragoș Bogdan a ținut o conferință la Muzeul Municipiului București. A mers și prin școli în ”Săptămâna altfel” să le spună copiilor că există și braga. Celor mai în vârstă clienți le stârnește nostalgii, iar celor tineri curiozitate. Cândva, călătorul grăbit servea o bragă și un covrig cald.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite