Bradul construit din doze de vaccin: Raed Arafat: Amenda este distructivă şi exagerată. Valeriu Gheorghiță: Aceste flacoane nu reprezintă un risc biologic

Amenda pentru un brad din deseuri medicale
Amenda pentru un brad din deseuri medicale
10 decembrie 2021, 16:04

„Când abordăm astfel de situaţii, trebuie să ne uităm şi la spiritul legii şi la aspectele conexe. Amenda care a fost dată, de 90.000 de lei, dacă este dată pe persoană fizică, este distructivă, este salariul ei pe un an întreg. Intenţia persoanei a fost una foarte bună. Riscul prin utilizarea acestor flacoane a fost unul minim. Faptul că aceste flacoane nu conţineau produse biologice, nu conţineau lucruri care să pună viaţa în pericol, să contamineze pe cineva, asta este deja un semn că nu era o problemă majoră. Omul ăsta a vrut să facă ceva inedit, să transmită un mesaj: ‘Uită-te la Crăciun, aceste flacoane au salvat vieţi’. Poate că a comis o anumită greşeală din punct de vedere al literei legii, poate că a comis o greşeală că a păstrat aceste flacoane, dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem că intenţia a fost una foarte bună. La acest moment, amenda de 90.000 de lei este un mesaj de descurajare totală la orice iniţiativă”, a declarat Arafat, într-o conferinţă de presă.

Şeful DSU l-a îndemnat pe organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor să conteste amenda în instanţă.

„Eu îl încurajez să conteste, să depună contestaţie şi să meargă şi în instanţă. Să nu uităm că cei care s-au supărat pe el şi care au creat scandalul sunt exact cei care transmit în fiecare zi mesaje împotriva vaccinării, mesaje false, care nu au nicio bază ştiinţifică. Noi nu am făcut decât să punem o persoană de sărbători să se trezească cu o amendă de 90.000 lei. Eu sper ca, atunci când ajunge să conteste în instanţă, să existe înţelegere acolo, că măsura este una exagerată”, a precizat Arafat.

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că riscul de contaminare cu acele doze de vaccin folosite la construirea bradului era zero.

„Dacă nu s-au respectat prevederile legale în vigoare, cred că acest lucru a fost sesizat, a fost constatat şi s-au aplicat sancţiuni. Dar pot să vă spun în felul următor: Centrul de vaccinare de la Palatul Naţional al Copiilor şi personalul medical din acest centru este ireproşabil din punct de vedere al activităţii medicale (…) Din punct de vedere al riscului biologic, acele flacoane de vaccin sunt deşeuri medicale, dar sunt deşeuri nepericuloase. Să vă explic. În primul rând, ele conţin vaccin, acest vaccin se administrează oamenilor, al doilea lucru puncţia, înţeparea flaconului, se face cu un ac steril, care nu se foloseşte la pacient. Practic, pentru fiecare persoană în parte se foloseşte un alt ac. În seringă se trage cu un ac şi în momentul în care se administrează pacientului se schimbă acul. Aceste flacoane nu reprezintă un risc biologic, pentru că nu erau contaminate cu produse biologice şi suprafaţa externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte uşor. Consider că riscul real biologic era zero”, a declarat Gheorghiţă.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au amendat cu 90.000 de lei organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor, care a autorizat construirea unui brad din recipiente de vaccin, precum şi operatorul autorizat pentru transportul deşeurilor medicale din acelaşi centru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite