Brașovul are primul muzeu virtual din România

3 decembrie 2021, 07:32

Muzeul virtual respectă cu strictețe toate dimensiunile reale ale sălilor și exponatelor.

Este folosită tehnică de fotogrametrie. Așa se numește. Este preluarea între 200 și 800 de imagini a unui obiect, care, cu ajutorul unui soft, se reconstruiește în 3D, a explicat Lucian Gheorghe, managerul proiectului.

Într-un muzeu, pentru a admira o piesă, de cele mai multe ori, este nevoie să facem înconjurul ei și să o vedem de la distanță. În muzeul virtual, exponatele pot fi analizate în cel mai mic detaliu.

Ele pot fi vizionate, pot fi răsucite în timp real, pot fi admirate pe o parte pe alta. De fapt, e un fel de facilitare a accesului la informații pe care chiar ca simplu vizitator nu le ai, a precizat Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie Brașov.

Trecerea dintr-o sală în alta se face cu ajutorul mouse-ului și al tastelor cu săgeți.

Este primul muzeu virtual de acest fel din România, nota această de unicitate dându-i cumva o dimensiune istorică, să spunem, deschizător de drum în ceea ce privește tehnologia viitorului, a subliniat Alexandra Grancea, PR cultural.

Proiectul a fost dezvoltat cu efortul a două asociații neguvernamentale sprijinite de Muzeului de Etnografie Brașov. Banii au venit de la autoritățile locale. Ne-am dorit foarte mult să fie un produs destinat și copiiilor și tinerilor cu dizabilități care nu au posibilitatea de a participa și de a veni și a vizita muzee în municipiul Brașov, a spus Diana Niță, preşedintele Asociaţiei „Rază de Speranţă”.

Acum, exponatele din Muzeul Civilizaţiei Urbane Braşov pot fi admirate, gratuit, de oriunde din lume, prin intermediul unui simplu click.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite