Brașov: Furnizor de energie, amendat cu 20.000 de lei pentru practici înșelătoare

Un furnizor de energie a fost amendat de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Brașov cu 20.000 de lei pentru practici incorecte, înșelătoare.

26 Noiembrie 2020, 09:57 (actualizat 26 Noiembrie 2020, 09:59) |
Piața energiei electrice

Șeful CRPC Brașov, Sorin Claudiu Susanu, susține că în această perioadă mulți consumatori sunt „ademeniți” să-și reînnoiască contractele de furnizare a energiei și le sunt promise numeroase avantaje, „dar, în anumite cazuri, situația este total diferită, ajungându-se chiar să fie induși în eroare de clauzele contractuale și, în final, să plătească mai mult”.

Acesta a publicat pe Facebook un exemplu cu un astfel de furnizor de energie, care a fost amendat.

„Un astfel de exemplu este al unui mare operator privat de furnizare a energiei electrice, care a fost sancționat cu o amendă de 20000 lei și cu decizie de suspendare a practicilor comerciale incorecte/înșelătoare.

Din analiza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu consumatorii se constată că aceștia nu beneficiază de indicarea exactă a tarifului aferent energiei electrice consumate, astfel în Anexa nr.2 la contract – Preț și Tarife, se indică: energie electrică activă 325 lei/ Mwh și tarif rezervare 0,2 lei/zi, precum și o listă de tarife reglementate, funcție de tipul distribuitorului de energie electrică (tarif distribuție), respectiv tarif serviciu de transport, cogenerare înaltă eficiență, accize, certificate verzi, tarif serviciu de sistem. De asemenea, în –parte integrantă a Contractului de furnizare, se indică la art.4(1) . Menționăm că toate aceste tarife nu reprezintă o informare clară și completă asupra tarifului final plătit de consumatorul mediu”, a scris Sorin Claudiu Susanu pe pagina de socializare.

Totodată, acesta precizează că toate tarifele enumerate nu conțin TVA, deși operatorul economic face această mențiune în subsolul tabelelor cu tarife.

„Operatorul economic include în tariful energiei electrice componenta în lei/zi, deși facturarea energiei electrice se face lunar, de asemenea nu definește pentru consumator ce reprezintă acest tarif de rezervare. Tot la Anexa nr.2- Preț și Tarife, valorile tuturor tarifelor sunt exprimate în lei/Mwh, deși factura emisă consumatorului mediu indică la tarife lei/Kwh”, a mai scris acesta.

Sorin Claudiu Susanu susține că aspectele descrise sunt susceptibile „să inducă în eroare consumatorul mediu, determinându-l să ia o decizie de tranzacționare (încheiere contract) pe care altfel nu ar fi luat-o, și reprezintă o practică comercială înșelătoare”.

 

Sursa: Mediafax

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI