Brățări electronice pentru cei cu ordine de restricție, dar și pentru persoanele protejate - proiect de hotărâre de guvern pe ordinea de zi a Cabinetului Ciucă

După cinci ani de aşteptări şi amânări, brăţările electronice vor putea fi folosite de către victimele violenţei domestice. Din toamnă, se introduc în trei judeţe din ţară şi în Bucureşti. Agresorii şi victimele care au ordin de restricţie sau de protecţie vor putea fi supravegheați de poliţişti prin GPS. Agenţii vor şti în timp real unde se află agresorul, iar dacă se apropie de victimă, vor putea interveni. Azi, Guvernul a decis să cumpere 15 mii de brățări până în 2025.

10 August 2022, 12:24 (actualizat 10 August 2022, 19:22) Știrile TVR |

Din octombrie, în București, Mureș, Iași și Vrancea victimele și agresorii care au primit ordin de protecție vor primi brățări electronice și vor putea fi localizați în orice moment. Polițiștii pot preveni astfel o tragedie.

Trebuie însă ca victima să își dea consimțământul atunci când este chemată la secție să primească brățara electronică pe care chiar va trebui să o poarte. Agenții de poliție vor ști când e în pericol și se va declanșa alerta prin semnalul GPS.

În acest proiect pilot, brățările elctronice vor fi folosite doar pentru protecția victimelor violenței în familie. Polițistul poate emite un ordin  provizoriu doar dacă victima este într-un pericol iminent, dar acesta trebuie confirmat sau infirmat de instanță în maximum 5 zile.

Guvernul a suplimentat numărul maxim de posturi pentru Poliția Română cu aproape 500 de posturi de ofițeri de poliție și peste 5600 de posturi de agenți de poliție care se vor asigura că sunt respectate ordinele de protecție, adică vor urmări inlcusiv prin GPS agresorii în noul program.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI