Botoșani: Muncitori srilankezi, dați afară de angajator și băgați în carantină de autorități. ITM face anchetă pentru concediere abuzivă

8 mai 2020, 08:27

Zeci de muncitori srilankezi se află în carantină la Botoșani unde așteaptă rezultatale testelor COVID 19. Ei au fost concediati de firma unde lucrau după ce au refuzat să mai vină la muncă de frică să nu se infecteze cu noul coronavirus.

Între timp Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani s-a autosesizat și a declanșat o anchetă pentru a vedea dacă angajatorul a procedat legal și dacă angajaților le-a fost periclitată sănătatea. Cei 43 de muncitori srilankezi lucrau la o firma de textile din Botoșani încă de anul trecut. Scurt circuitul dintre ei și patron s-a produs după ce unul dintre srilankezi s-a infectat cu noul coronavirus fiind contact direct al unei angajate românce.

Pentru că srilankezii stăteau câte 7 în camera aceștia s-au speriat că virusul s-ar fi putut răspândi foarte ușor și au refuzat să mai înceapă lucrul. Mai mulți-ar fi solicitat patronului să fie testați pentru a vedea dacă mai sunt cazuri de infecție cu sars-cov-2.

Pe motiv disciplinar, în aceeași zi, conducerea companiei i-a anunțat că sunt concediați și le-ar fi pus la dispoziție un autocar cu care să părăsească orașul. Aici au intrat pe fir autoritățile care au întors autocarul din drum și i-au introdus în carantină și testat pe toți cei 43 de muncitori.

Între timp Inspectoratul Teritorial de Muncă a demarat o anchetă și vrea să afle dacă patronii i-au concediat sau nu abuziv pe srilankezi. Firma se apără și spune că a respectat toate reglementările în vigoare.

Botoșaniul este a cincea localitate din România că număr de cazururi de COVID 19, 560, după ultima raportare. De ieri și președintele Consiliului Județean Botoșani Costică Macaleti se află în autoizolare după ce s-a întâlnit cu șeful ISU Botoșani, confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite