Boris Johnson vrea să renegocieze acordul cu UE. Premierul britanic s-a întâlnit cu Angela Merkel

22 august 2019, 11:37

Boris Johnson a ales pentru prima sa vizită externă în calitate de premier Berlinul. El vrea să-i convingă pe Angela Merkel și Emmanuel Macron să accepte rediscutarea acordului, dar atât Franța cât și Germania se opun ideii. Johnson nu vrea să păstreze clauza irlandeză, potrivit căreia frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord ar rămâne deschisă. Europenii nici nu vor să audă de refacerea graniței dintre cele două entități, de teama ca ar reizbucni conflictul din Ulster.

Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit: „Vreau să le spun foarte clar tuturor prietenilor germani şi guvernului german că noi, în Regatul Unit, vrem un acord, încercăm să obţinem unul şi cred că îl putem avea. Putem face asta dar, în mod clar, nu putem accepta acest proiect de acord de retragere care fie divid Marea Britanie, fie ne încorsetează în acordurile comerciale ale UE, în legislaţia UE, fără ca Londra să aiba ceva de spus în această privinţă.”

Johnson a adăugat că Uniunea Europeană tratează incorect Marea Britanie, dar este convins că se poate ajunge la o înțelegere. Surse de la Palatul Elysee consideră însă că, foarte probabil, Marea Britanie va ieși din Uniune fără un acord.

Boris Johnson a fost întâmpinat cu proteste de adversarii ieșirii din Uniune a celei de-a doua economii ca mărime după Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite