Boris Johnson visează la reșaparea unei construcții politice de pe vremea Imperiului Roman

Premierul britanic Boris Johnson s-a raliat la propunerea lui Emmanuel Macron pentru crearea unei Comunități Politice Europene. Liderul Executivului de la Londra sugerează că această construcție ar putea fi o interpretare modernă a Imperiului Roman, care să cuprindă Turcia și alte state cheie nord-africane, în încercarea de a consolida unitatea regională.

30 Iunie 2022, 13:12 (actualizat 30 Iunie 2022, 13:15) Știrile TVR |
Foto: Boris Johnson/ Facebook

Propunerea președintelui francez legată de o comunitate politică mai largă decât UE vizează în primul rând aducerea Ucrainei și a altor națiuni est-europene în „familie”, chiar dacă nu sunt încă sau nu vor fi niciodată membre ale blocului, relatează Financial Times.

Noua construcție va permite țărilor europene care aderă la „valorile fundamentale” ale UE să coopereze în materie de securitate, energie, transport, infrastructură și circulație a oamenilor, a spus președintele francez.

Posibilitatea de a avea Marea Britanie post-Brexit în comunitatea propusă a fost o idee ulterioară a lui Macron, care își dorește de multă vreme să îmbunătățească relațiile bilaterale cu Londra, dar până recent l-a considerat pe Boris Johnson drept un interlocutor nesigur, potrivit oficialilor francezi.

Johnson spune că lui i-a aparținut mai întâi ideea

Adresându-se jurnaliștilor în timpul unei călătorii la Madrid pentru un summit NATO, Johnson a susţinut că ideea a venit mai întâi de la el şi a adăugat că este, de asemenea, în favoarea unei alianțe mai largi care să cuprindă ţări din nordul Africii.

„Am avut această idee când am devenit prima oară ministru de externe”, a spus el, referindu-se la timpul petrecut în funcție din 2016 până în 2018. „Părerea mea este că ar trebui să reconstruim întregul concept. Cred că Turcia ar trebui să fie acolo. Cred că Magrebul ar trebui să fie acolo și cred că, practic, ar trebui să ajungem la recreerea Mare Nostrum a Imperiului Roman.”

Johnson a spus că ideea lui Macron „merită abordată” dacă este compatibilă cu obiectivele mai largi ale Regatului Unit, dar a remarcat că este, de asemenea, important să se construiască relații între țări mai degrabă decât „inventarea de noi structuri”.

„Tovărășie”

Cu toate acestea, când Macron a propus ideea la Parlamentul European, el și-a amintit că predecesorul său François Mitterrand a sugerat un club european larg în 1989, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

Cele 27 de state membre au început să discute propunerea lui Macron, dar au viziuni diferite asupra a ceea ce ar trebui să implice. Multe voci susțin un club liber pentru a discuta despre provocările comune. „Nu există nicio sală de ședințe în care să se întâlnească toată lumea, din Islanda până în Marea Britanie”, a spus un diplomat al UE.

În ultimele zile, oficialii britanici au spus că relațiile dintre Johnson și Macron s-au îmbunătățit, în urma tensiunilor anterioare legate de problema tranzitului migranților prin Canalul Mânecii.

Johnson și Macron au convenit duminică, în timpul discuțiilor unu-la-unu la summitul G7, să reseteze relațiile potrivit unui oficial britanic care a descris noua lor apropiere drept „tovărășie”.

În schimb, administrația de la Élysée a fost vizibil mai puțin entuziasmat de întâlnirea Johnson-Macron, un oficial înalt spunând atât: „A mers bine. Asta-i tot.”

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI