NATO a trimis deasupra României un bombardier strategic american care a simulat atacarea unor ţinte aflate la sol. Acesta a fost protejat de avioane de vânătoare americane şi italiene. Exerciţiul s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână şi a fost coordonat de centrul NATO din Spania, de la Torrejon.
Bombardierul strategic american a fost însoțit de avioane F15 americane și de aparate Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene. Acestea au simulat atacarea unor ținte din ţara noastră, care au fost protejate de avioanele F16 românești și de F18 spaniole.
De asemenea, în exercițiu a fost implicat și sistemul de rachete Mamba adus în Dobrogea de armata franceză.
Gl. (r.) Ștefan Dănilă, fost şef al Statului Major al Apărării: "Majoritatea exercițiilor pe care le-a efectuat NATO în ultimii ani au fost exerciții defensive. (...) Din punctul meu de vedere, acest exercițiu, fiind un exercițiu ofensiv din partea NATO, ar trebui să fie un exercițiu descurajant pentru Federația Rusă."
Cea mai importantă piesă a exercițiului a fost B-52, bombardierul strategic american, un avion care poate transporta bombe nucleare.
Deși a zburat pentru prima dată în 1952, aparatul este o armă redutabilă, care poate lansa până la 32 de tone de bombe.
În prezent, Forțele Aeriene americane au în jur de 70 de astfel de aparate.
Numărul exercițiilor de acest gen a crescut după ce Rusia a atacat Ucraina. Simulările trebuie să descurajeze Moscova, dar și să verifice modul în care este protejat spațiul aerian în Flancul estic.