Bolnavii cu afecţiuni grave, disperaţi că nu mai reuşesc să-şi facă analizele decât contra cost. Fondurile pentru analizele gratuite se epuizează prea repede. Soluția, într-o ordonanță de urgență

E aproape imposibil să faci gratis analize medicale: fondurile se epuizează repede. Programări se fac şi în iulie. Laboratoarele îi refuză şi pe cei care în starea de alertă au avut gratuitate şi peste plafoane.

13 Aprilie 2022, 20:40 (actualizat 13 Aprilie 2022, 20:44) Știrile TVR |

Din octombrie 2020, cei care au avut bilet de trimitere cu menţiunea "Monitor" au beneficiat de gratuitate şi după ce se termina plafonul de la casa de asigurări.

Dialog reporter - operator call-center:

- Nu mai există Monitor. Doar prin Casă mai există şi nu mai sunt fonduri.

- Din păcate, nu mai primim bilete pe Monitor. Au fost acele bilete valabile doar cât a fost starea de urgenţă (...) de alertă.

- Deci nu se mai pot face.

- Nu. Nu, nu, nu, nu. Le luăm ca bilete oarecare şi vă putem face o programare în luna iunie.

- Ar trebui să reveniţi dvs. (...) Dacă nu, aş putea să vă fac o programare în luna iulie.

- Iulie???

- Da.

Bolnavii de cancer sau cu alte afecţiuni grave sunt disperaţi că nu mai reuşesc să-şi facă analizele decât contra cost.

Cezar Irimia, preşedinte, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: "Pentru un pacient cu cancer, de exemplu, că din patologia asta vin şi eu, o zi înseamnă mult să amâni un pacient cu cancer, d-apăi luni de zile. Cu siguranţă, putem vorbi de decese în plus faţă de media zilnică în România de 150 de decese din această patologie".

Soluţia apare într-o ordonanţă de urgenţă care prevede, între altele, şi că medicii pot acorda în continuare consultaţii la distanţă, fără card de sănătate, pentru pacienții cu afecțiuni cronice sau contagioase.

Proiectul ar urma să fie aprobat în următoarea şedinţă de guvern.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: "Potrivit documentului, investigaţiile paraclinice pentru monitorizarea post-COVID şi a pacienţilor cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, cerebrovasculare sau neurologice trebuie făcute în cel mult 5 zile de când sunt solicitate".

Cristian Hotoboc, președinte PALMED, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private: "Din câte am discutat eu cu președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, n-or să fie probleme și se vor deconta începând chiar cu 1 aprilie, chiar dacă această hotărâre de guvern încă nu este publicată. Ar trebui să-i primească pe oameni la analize".

În primele două luni ale anului, un sfert din fondurile decontate de la CNAS pentru investigaţii paraclinice au fost pentru monitorizare. Pentru analize obişnuite, prinzi gratuitate după luni întregi de aşteptare, când trimiterea a expirat.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: "Dacă vor să facă foarte mulţi într-un timp foarte scurt, posibilităţile sunt limitate şi necesită o anumită planificare. Să continue să solicite recomandare".

După criza COVID, când cei mai mulţi au evitat controalele medicale sau nu au avut acces la medici, foarte mulţi încearcă să afle ce probleme au, iar plafoanele de la laboratoare se epuizează rapid, mai ales că România alocă cel mai mic procent din PIB pentru sănătate în Uniunea Europeană.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI