Bolnavii care au nevoie de imunoglobulină pot solicita formularul E 112 pentru a se trata în străinătate

Criza imunoglobulinei, care condamnă la suferință sute de bolnavi, a forțat mai mulți români să se mute în alte țări, în căutarea salvării. Iar alți pacienți se gândesc să dea în judecată statul român la CEDO. În tot acest timp, la București, autoritățile fac eforturi disperate să facă rost de tratament. S-au întâlnit cu producătorii ca să-i convingă să se întoarcă pe piață. E drum lung, însă, așa că dozele necesare ar putea veni din Statele Unite, una dintre țările care au răspuns apelului lansat de ministerul Sănătății.

07 Martie 2018, 19:16 (actualizat 07 Martie 2018, 23:18) Știrile TVR |
Fără soluții în criza imunoglobulinei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Disperaţi să îşi salveze copiii, mai mulţi români s-au mutat în Germania şi Suedia, state care asigură la timp tratamentul pacienţilor. Ministrul Sănătăţii le transmite bolnavilor că pot solicita formularul E 112.

Bolnavul trebuie să obţină un referat de la spital din care să reiasă că nu i se poate administra imunoglobulină la noi în ţară. În acelaşi timp, caută o clinică în străinătate, dispusă să îl primească la tratament. Cu aceste documente merge la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar autorităţile sunt obligate să îi elibereze formularul E 112.

Disfuncţionalităţile au apărut în toamna trecută. În tot acest timp, autorităţile nu au găsit soluţii care să rezolve criza imunoglobulinei. Acum, România a recunoscut că nu îşi poate salva bolnavii, aşa că cerut sprijinul altor ţări.

Problema a a ajuns și pe masa Guvernului. Premierul Dăncilă a încercat să lămurească situația, însă s-a încurcat în termeni - a vorbit despre "imunoglobină", în loc de "imunoglobulină".

Autorităţile încearcă să găsească soluţii pe termen lung. Tocmai de aceea, au chemat în ţara noastră cei mai importanţi producători de imunoglobulină din Europa.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI