Bolivia: Noi alegeri prezidenţiale şi parlamentare la 3 mai, în contextul crizei politice prelungite

Noi alegeri prezidenţiale în Bolivia
Noi alegeri prezidenţiale în Bolivia
4 ianuarie 2020, 10:44

Al doilea tur al scrutinului prezidenţial a fost programat pentru a doua jumătate a lunii iunie.

Fostul preşedinte Evo Morales şi-a revendicat victoria pentru un al patrulea mandat la alegerile la termen de la 20 octombrie anul trecut, dar suspiciunile de fraudă au dus la săptămâni de proteste violente care l-au forţat pe primul preşedinte indigen al ţării să demisioneze şi să plece în exil în Mexic şi apoi în Argentina.

Fosta vicepreşedintă a Senatului Jeanine Anez a preluat puterea şi conduce în prezent un guvern interimar.

Din exil, Morales a spus că se aşteaptă ca partidul său de stânga MAS să câştige alegerile. Morales nu va candida la alegeri, dar a fost numit la conducerea campaniei partidului său.

MAS îşi anunţa candidatul la prezidenţiale la 19 ianuarie.

Activistul şi liderul de opoziţie de dreapta Luis Fernando Camacho şi-a anunţat deja candidatura pentru postul de şef a statului.

Acest avocat din departamentul Santa Cruz de la Sierra, puternic economic, din estul ţării este unul dintre iniţiatorii protestelor care au dus în cele din urmă la demisia lui Morales.Criticii îl acuză de rasism şi de zel religios.

Anez a anunţat că Bolivia va emite un mandat de arestare pe numele lui Morales sub acuzaţia de ‘răzvrătire’, dar fostul lider a spus totuşi că intenţionează să revină în ţară.

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă