Bolivia autorizează utilizarea unui medicament antiparazitar în tratamentul COVID-19

COVID-19
COVID-19
14 mai 2020, 09:31

O circulară care permite „importul şi utilizarea în diferite doze” a acestui produs a fost publicată, a anunţat ministrul sănătăţii Marcelo Navajas, la canalul de televiziune Unitel, înainte de a preciza că medicamentul „nu a fost validat ştiinţific pentru tratamentul coronavirusului”.

Din acest motiv, medicamentul trebuie administrat numai sub supravegherea unui medic şi cu condiţia ca pacientul să fie informat că eficacitatea sa nu a fost dovedită pentru COVID-19, a spus Navajas.

Medici bolivieni, în special din regiunile Santa Cruz (est) şi Beni (nord-est), au dezvăluit recent că au prescris ivermectină persoanelor infectate cu noul coronavirus, care provoacă boala COVID-19.

După acest anunţ, antiparazitarul, care există sub formă de comprimate, a început să fie cerut în farmacii şi pe piaţa neagră, unde preţul său a crescut brusc, ajungând de la 10 la 50 de bolivieni (1,4 la 7 dolari).

„Acest medicament se administrează foarte uşor, este foarte ieftin, poate fi folosit în toată ţara şi elimină (coronavirusul) din corp în 5 zile”, a declarat medicul Erland Vaca Diez, admiţând că eficacitatea sa nu a putut fi stabilită 100%.

Ivermectina „este un antiparazitar utilizat cu precădere în medicina veterinară, însă a fost folosită şi în anumite tipuri de parazitoze umane”, a declarat directorul Centrului Naţional de Boli Infecţioase, Virgilio Prieto.

Medicamentul este prescris în special împotriva scabiei.

„Vom aştepta studiile clinice”, a avertizat la rândul său preşedintele Colegiului Medicilor din La Paz, Luis Larrea, avertizând, de asemenea, împotriva automedicaţiei.

Bolivia, a cărei populaţie se află în izolare din 17 martie, a înregistrat 2.964 de cazuri de coronavirus, între care 128 de decese.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite