Bolivari fără valoare. Moneda venezueleană a ajuns materie primă pentru artişti

26 februarie 2018, 17:33

Bolivarul venezuelean este numit astfel după marele eliberator şi unificator al Americii de Sud, din secolul al XIX-lea. Astăzi, bancnotele numite după el sunt pur şi simplu nişte hârtii desenate. Sau materie primă pentru un cuplu care a emigrat în Columbia şi transformă banii în obiecte.

„Unii cumpără bolivarii pentru rude, alţii ca să îi vândă la un preţ mai bun, unii îi ţin ca amintire în plastic. Şi alţii, ca mine, fac tot felul de obiecte, ca să salveze cumva bancnotele”, spune Richard Segovia, un venezuelean care a emigrat în Columbia.

Richard Segovia vinde un portofel sau geantă cu echivalentul a 10-15 dolari. Prin comparaţie, în Venezuela câştiga doi dolari şi jumătate pe lună, ca magaziner. S-a mutat în Columbia. Oamenii de aici îi cumpără obiectele şi pentru că le plac, dar şi ca să îl ajute. Şi nu doar pe ale lui. Jose Leon este grafician şi pictează pe bolivari.

“Am vândut în străinătate 300-400 de bancnote. În total, cu tot cu cele vândute în Venezula, am depăşit două mii de hârtii”, mărturiseşte acesta.

Deşi are cele mai mari rezerve de petrol din lume, Venezuela este la pământ economic – în mai puţin de un deceniu, ţara s-a schimbat dramatic, nu se găseşte mâncare. Pe de o parte, ţara a fost afectată de căderea preţului petrolului. Pe de alta, a fost profund afectată de politici populiste care iniţial au avut succes. Ca exemplu, este singura ţară din lume care vinde benzina şi motorină în pierdere, pe piaţa internă, din cauza subvenţiilor uriaşe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite