Bolile de inimă, tot mai frecvente în rândul tinerilor. Prototipul pacientului cu infarct este 30-35 de ani, un job bun, ușor grăsuț și băutor de energizante

Bolile de inima și infarctul devin tot mai frecvente în cazul oamenilor tineri
Bolile de inima și infarctul devin tot mai frecvente în cazul oamenilor tineri
17 aprilie 2020, 11:54

Bolile de inimă și infarctul devin tot mai frecvente în cazul oamenilor tineri, astfel că în această perioada este bine să ne mai gândim la stilul de viață de zi cu zi.

Dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiologie la Spitalul Universitar de Urgență Bucureşti ne vorbeste despre cauzele principale:

În general, problemele cardiace sunt determinate de: sedentarism, diabet, obezitate, hipertensiune, dislipidemie și vârstă.

În ultima vreme, acești factori cumulaţi cu stresul sunt tot mai des întâlniţi la pacienții tineri.

Acum fiecare tânăr e obsedat de serviciu, să facă cât mai multe la job, dar uită să facă mișcare, sport, să mănânce corect și mai ales fumează și nu se îngrijește. O astfel de viaţă întruneşte toate condițiile pentru boala ischemică.

Din ce în ce mai frecvent mulți tineri vin cu infarct miocardic acut la spital.

Prototipul celui care vine la camera de gardă direct cu infarct, are 30-35 de ani, e fumător, grăsuț cu un job bun, bea energizante, cafea, alcool şi merge la cumpărături cu mașina, este tot timpul obosit, iar acasă stă ore în şir în fotoliu în faţa calculatorului şi a televizorului.

Ca să fie tabloul complet, din când în când pierde o noapte în club sau acasă participând la petreceri online. E candidatul perfect pentru o boală cardiacă sau chiar infarct.

Viaţa dezordonată contribuie şi la apariţia aterosclerozei, care poate debuta şi în tinereţe. Aceasta  poate cauza infarctului miocardic acut, atacuri vascular-cerebrale sau alte afecţiuni cardiovasculare.

Dr. Gianina Arsene, medic primar, medicină de familie ne recomandă:

Adresaţi-vă medicului când aveţi palpitaţii, dureri de cap dimineaţa, ameţeli sau stări proaste somatizate pe fond de stres. Tinerii care au o boală cronică de tipul diabet sau obezitate,ori au în familie rude, care au mai multe boli cardiace e bine să meargă la specialist să se verifice măcar o dată pe lună.

Tinerii e bine să fie atenţi la simptomele stresului.

La început stresul poate să nu provoace boli cardiace, dar predispune la așa ceva. Când observă cei din familie sau chiar tinerii că nu mai pot dormi noaptea, nu mai au poftă de mâncare, sunt nervoşi fără motiv, ar trebui să meargă la psiholog.

O altă soluţie este să conştientizeze cauza care declanşează aceste probleme şi să o îndepărteze, să schimbe locul de muncă, ori să schimbe ceva în viața lor ca să nu mai aibă aceste simptome. Schimbarea stilului de viaţă este esenţial în acest proces.

E bine să renunțe la fumat, la băuturile energizante, la fast food şi la sedentarism. O  altă categorie predispusă la boli cardiace sunt tinerii care consumă etnobotanice. Cei care au ajuns să consume droguri ar trebui să ceară ajutorul specialiştilor şi familiei deoarece problemele lor sunt foarte grave.

Dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiololgie la Spitalul Universitar de Urgență  Bucureşti ne aminteste simptomele bolii de inima :

In cazul bolii cardiace ischemice importantă e durerea din mijlocul pieptului. Pacientul care acuză durere în mijlocul pieptului, care merge spre gât și spate poate avea probleme serioase de inimă. Deasemeni tânarul care oboseşte la efort uşor, mers pe jos, la mers normal înseamnă că trebuie să meargă la medic.

La tinerii obosiţi care au consumat energizante şi au făcut şi alte excese pot apărea fibrilaţii şi contracţii ventriculare, adică ritmuri anormale ale inimii şi acestea trebuie controlate de un specialist..

Să știți că inima nu doare în stânga, în general acest tip de durere e o durere intercostală sau provocată de stres.

Boli asociate

Tinerii care ajung să aibă probleme cardiace, probleme cu tensiunea şi palpitaţii încep să aibă probleme şi cu greutatea, să dezvolte diabet, boli renale, tulburări de comportament cu forme de depresie sau alte tulburări psihice.

Din păcate o boală nu vine singură. Tratamentul cu medicamente ajută, dar mult mai util este să vă schimbaţi stilul de viaţă cât sunteti tineri, decât să ajungeţi la maturitate să umpleţi cabinetele medicilor şi farmaciile.

Izolarea si Sarbatorile Pascale ne pot aduce timp de gandire asupra stilului nostru de viata. Ne vor folosi aceste zile de stat in casa pentru stilul de viata de dupa izolare?

Autor: Dana Armașu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite