Bogdan Florea, un medic care și-a dedicat viața pacienților. A pus bazele Rețelei de Telemedicină în Epilepsie, a schimbat manuale de medicină după ce a descoperit o nouă stare a creierului

Un medic clujean şi-a dedicat viaţa unor pacienţi pe care mare parte din societate îi respinge fără să încerce să îi înţeleagă. Neurologul Bogdan Florea luptă pentru bolnavii de epilepsie, afecțiune care pentru mulţi oameni este sinonimă cu rușinea.

18 Aprilie 2019, 10:10 (actualizat 18 Aprilie 2019, 10:25) |
Viata dedicata pacientilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Crede că medicina nu poate exista fără pasiune şi a pus bazele Reţelei Naționale de Telemedicină în Epilepsie. A cumpărat electroencefalografe de ultimă generaţie, iar neurologi din toată țara, se pot sfătui pentru a găsi soluții rapide pentru binele pacienților. În plus, Bogdan a schimbat manuale de medicină după ce a descoperit o nouă stare a creierului, care până acum aproape șase ani era un un mister pentru lumea medicală.

În copilărie, Bogdan s-a lovit la genunchi şi a ajuns la spital. Diagnosticul: copil neastâmpărat. A fost tratat cu țipete și reproșuri. Atunci a prins contur visul său de a deveni medic, dar şi-a propus ca în tratamentul pacienților săi să includă afecțiune și empatie. De aceea, întâmpină pe oricine cu o voce caldă și o privire blândă.

Modestia și recunoștința ar trebui să îi caracterizeze pe cei care îmbracă halatul alb. Pentru că au acest impact și pot să schimbe în bine calitatea vieții oamenilor pe care îi întâlnesc. E nemaipomenit să fii student la medicină, după aceea, după jurământul lui Hipocrate să faci bine în comunitatea în care trăiești. Fără pasiune, medicina nu există. Dacă urmărești alte scopuri, evită medicina, spune Bogdan Florea.

La alegerea specializării a contribuit nu numai fascinaţia sa pentru creierul uman, ci şi o pasiune mai veche din liceu.

Neurologia e matematica medicinii. E cea mai logică specialitate. Am terminat mate fizică, recunosc. Cumva, te obligă să gândești ca un detectiv, mărturisește medicul.

Bogdan vrea să elimine sentimentul de rușine al epilepticilor și să ajute cât mai mult pacienții care suferă, de multe ori, în tăcere. Numărul oficial al bolnavilor este aproape de 130.000, dar în realitate sunt peste 350.000. Asta, fiindcă nu există un registru naţional, deşi vorbim despre zeci de tipuri ale acestei boli.

Bogdan Florea explică: între crize aceste persoane sunt și se comportă de cele mai multe ori normal. Noi nu știm câte persoane există în România cu epilepsie. Nu este vina autorităților, este și stigma socială care îi face pe acești oameni să nu spună că au epilepsie. Frica de a pierde un loc de muncă, frica de a pierde niște drepturi, fac ca persoanele bolnave de epilepsie și membrii familiilor lor să ascundă acest diagnostic. Epilepsia nu este contagioasă, nu este legată de voodoo, de demoni, de energii negative, este un fenomen neurobiochimic care tulbură starea creierului.

Bogdan Florea a pus bazele Rețelei de Telemedicină în Epilepsie: am strâns fondurile necesare, am achiziționat șapte aparate video EEG performante, sunt legate printr-un server. Astăzi există în șapte orașe, Timișoara, Oradea, Sibiu, Cluj, Bacău, Suceava, Craiova. Putem apela, avem o relație minunată cu trei, patru centre din Europa și din lume, practic un doctor din Montreal poate să vadă EEG al unui pacient din Rădăuți.

Avem cabinetul unde se face EMG sau cabinetul de unde se preia EEG ul când facem monitorizări de lungă durată, mai ales EEG de somn. Avem calculatorul, monitoarele pe care putem să preluăm imaginile de la celelalte centre din România, explică Demety Helga, tehnician EEG.

Bogdan vrea să înființeze un centru de sprijin psihologic pentru părinţii care află că au copii care suferă de epilepsie. În plus, a schimbat manualul  de medicină printr-o descoperire revoluționară.

Creierul este capabil să funcționeze la niște regimuri de avarie mult mai profunde decât știam noi și linia electrică în EEG nu are aceeași semnificație cu linia electrică în EKG. Ne uităm la “Doctor House” și când vedem monitorul acela de EKG în care pulsul se stinge și rămâne linia spunem că e capătul călătoriei, anunțați familia, pentru EEG nu are aceeași semnificație. Linia izoelectrică nu înseamnă neapărat sfârșitul călătoriei, ci doar faptul că neuronii corticali sunt silențioși. Sub cortex există structuri subcorticale care pot fi bine funcționale dar care nu au puterea să trezească activitatea corticală, precizează medicul neurolog Bogdan Florea.

Medicul nu s-a limitat la specializarea sa și a înființat prima clinică de podiatrie din țară, pentru îngrijirea piciorului. Piatra de temelie a fost  dureroasă, fiindcă a ridicat clinica după ce tatăl lui diabetic a murit din cauza unei răni netratate la picior. A reușit să unească mai mulți specialiști care să ofere ajutor diabeticilor. Suntem campionii negativi ai Europei ca număr de amputații din cauza diabetului.

Sunt astăzi, în România, peste 1,4 milioane de persoane cu diabet zaharat, un milion au neuropatie diabetică. Înseamnă că își pierd sensibilitatea, practic durerea. Durerea e bună, durerea te trimite la medic. Când nu ai durere nu mergi la medic. Și atunci ești vulnerabil ca orice leziune să se complice imediat.

Ar putea lucra oriunde în lume, dar spre deosebire de mulţi medici tineri, Bogdan nu s-a gândit nicio clipă să profeseze în altă țară: am rămas pentru că sunt 300.000 de persoane cu epilepsie în România, neoficial, și famiile lor. Cred că e un motiv suficient. Aici e țara mea, e neamul meu, e limba mea. Cred că viața nu se măsoară doar în banii pe care îi câștigi, cred că se măsoară și prin binele pe care îl faci unor oameni pe care îi întîlnești- ... să lupți pentru ei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI