Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, despre plafonarea prețurilor la alimente: E o variantă de criză. E prevăzută de legislație, dar ca o măsură disperată

3 aprilie 2020, 11:29

Bogdan Chirițoiu a declarat  la TVR că, în acest moment, prețurile la alimente au început să scadă. Președintele Consiliului Concurenței a apreciat că plafonarea prețurilor la alimente este o soluție de criză, luată ca o măsură disperată, însă în acest moment presiunea cumpărăturilor a mai scăzut: „E o variantă de criză. E prevăzută de legislație, dar ca o măsură disperată. Pe zona de alimente, problemele cu care ne confruntăm sunt mai degrabă altele. Au fost creșteri de preț în prima parte a lunii martie, dar nu creșteri foarte mari. Nu se compară situația de la alimente cu situația de la produse medicale. La produsele sanitare, acolo am văzut creșteri imense de prețuri. … În ultima săptămână vedem mai degrabă o tendință de scădere a prețurilor decât de creștere. Pa majoritatea categoriilor din coșul de consum, vedem că prețurile au scăzut săptămâna trecută față de acum două săptămâni. Nu problema prețurilor este principala problemă pe zona alimentară, cel puțin în momentul de față. Prețurile probabil au scăzut pentru că presiunea din partea populației nu mai este atât de puternică, a trecut valul foarte mare de cumpărături, generat, probabil, de panică. Doi, transportul s-a îmbunătățit, au fost probleme cu transportul internațional și cu transportul intern. Aceste dificultăți s-au diminuat și, cumva, lucrurile se normalizează.”

Chirițoiu a explicat că, în cazul produselor sanitare, autoritățile au preferat să aducă mai multe produse decât să scadă prețurile: „Creșterile au fost foarte mari de prețuri. Strategia pe care au mers autoritățile a fost să crească constant volumele disponibile. Ideea a fost să nu ne uităm atât de mult la preț, ci prioritatea să fie să creștem numărul, pentru că într-adevăr, am fi putut să ținem prețul mai jos, dar tot atâtea măști ar fi fost. Ideea a fost haideți să încercăm să aducem mai multe măști în țară și să stimulăm producătorii locali să înceapă ei să producă, acceptând că producătorii locali vor face mai scump, vor avea prețuri mai mari decât prețurile dinainte de criză.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite