Bogdan Aurescu a participat la reuniunea ministerială a Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Reuniunea s-a plasat sub semnul combaterii repercusiunilor războiului din Ucraina şi a consecinţelor pandemiei

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat, miercuri, la reuniunea anuală la nivel ministerial a Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care s-a desfășurat la sediul Organizației din Paris. Organizată sub titlul „Pentru un viitor mai rezilient: valori comune și parteneriate globale”, conferința a reunit delegații ale statelor membre OCDE, ale partenerilor-cheie, ale țărilor candidate, cât și ale unor organizații și instituții internaționale, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

07 Iunie 2023, 19:05 (actualizat 07 Iunie 2023, 19:06) Știrile TVR |
Bogdan Aurescu, la ONU / Facebook, MAE

Aceasta a fost a doua reuniune la nivel ministerial a Consiliului OCDE la care România a participat în calitate de stat candidat, după decizia de acordare a acestui statut, luată de Consiliul OCDE la 25 ianuarie 2022.

În acest an, Președinția în exercițiu a fost asumată de Regatul Unit, împreună cu Costa Rica și Noua Zeelandă, în calitate de vice-președinți.

În centrul dezbaterilor s-au aflat preocupările economice, politice, climatice și sociale actuale, ce au condus la încetinirea creșterii economice, vulnerabilizarea lanțurilor globale de aprovizionare, precum și amenințările la adresa securității energetice, alimentare și climatice. De asemenea, reuniunea a oferit oportunitatea abordării unor aspecte multidimensionale, precum angajamentul pe termen lung al OCDE în regiunea Indo-Pacific și în Africa.

În cadrul sesiunii dedicate Ucrainei, desfășurată cu participarea prim-ministrului ucrainean Denis Șmîhal în format virtual, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul României față de Ucraina și față de poporul ucrainean, manifestat încă din prima zi a agresiunii ruse.

”Am primit peste 4,4 milioane de refugiați ucraineni în țara noastră și vom continua sprijinul nostru multidimensional atât timp cât va fi nevoie. De asemenea, susținem cu tărie parcursul de integrare a Ucrainei în UE și NATO, precum și apropierea sa de OCDE”, a arătat ministrul Aurescu.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat sprijinul acordat de România pentru activitatea Biroului de legătură OCDE-Ucraina, subliniind că reconstrucția Ucrainei va presupune un efort comun, pe termen lung, dar și o coordonare crescută din partea comunității internaționale, în care rolul OCDE va fi unul crucial. Totodată, a reiterat sprijinul României pentru parcursul european și euroatlantic al Ucrainei, dar și pentru consolidarea, pe viitor, a cooperării țării vecine cu OCDE.

În cadrul sesiunii dedicate Raportului OCDE privind Previziunile Economice, discuțiile au vizat asigurarea unui viitor rezilient și incluziv la nivelul societăților în sprijinul redresării economice, cu accent pe egalitatea de șanse și emanciparea economică a femeilor.

”România salută discuția privind perspectivele economice și accentul pus pe egalitatea de gen și pe emanciparea economică a femeilor. Activitatea extinsă a OCDE în acest domeniu, inclusiv prin recomandări generale și alte standarde, precum și datele ample furnizate de Organizație, reprezintă un ansamblu de mijloace extrem de relevante în structurarea politicilor noastre naționale în acest domeniu”, a precizat Bogdan Aurescu.

A arătat, în acest context, faptul că, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce aproape 50% din totalul angajaților din Centrală și Serviciul Exterior sunt femei, din numărul total al persoanelor care ocupă funcții de conducere la nivelul Centralei MAE, femeile reprezintă 48%. În Serviciul Exterior, femeile reprezintă un procent de aproape 35% din numărul total al șefior de misiuni. De asemenea, a evidențiat acțiunile întreprinse de România pentru a se asigura că oportunitățile economice aduc beneficii tuturor, de o manieră incluzivă.

În marja MCM OCDE, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Secretarul General al Organizației, Mathias Cormann, prilej cu care a arătat că România este pregătită să pună în aplicare recomandările OCDE și să folosească procesul de aderare drept un stimulent pentru continuarea reformelor și modernizării.

De asemenea, șeful diplomației române a avut scurte întrevederi bilaterale cu Damien O’Connor, ministrul pentru Comerț și Creșterea Exporturilor din Noua Zeelandă, și cu secretarul de stat pentru Afaceri Externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, precum și discuții cu omologii săi din Letonia, Croația și Spania.

Participarea ministrului Bogdan Aurescu în cadrul la reuniunii anuale a MCM OCDE a reprezentat, totodată, oportunitatea de a reitera profilul solid al candidaturii României și al pregătirilor interne pentru derularea în cele mai bune condiții a procesului de aderare în cadrul Organizației.

Astfel, în ceea ce privește stadiul procesului de aderare, România a primit deja chestionarele din partea a 23 dintre cele 26 de comitete sectoriale ale Organizației, fiind transmise răspunsuri la 12 dintre acestea și fiind în curs misiuni de evaluare. Totodată, având în vedere importanța aderării rapide a României la Convenția anti-mită a OCDE, proiectul legii de aderare, adoptat deja de Guvern, se află în procedură parlamentară de adoptare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI