Bogdan Aurescu: 21 de români au fost repatriați din Turcia, alți cinci sunt pe drum, încă șapte studenți la Medicină sunt la Malatya și alți 10 sunt departe de aeroporturi, dar îi ajutăm. Din Siria n-avem nicio solicitare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, miercuri, că, până în prezent, 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Turcia, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, iar în cursul acestei zile alţi cinci urmează să ajungă în ţară cu un zbor de linie. El a făcut un bilanț al tuturor românilor din Turcia care au solicitat până acum ajutor.

08 Februarie 2023, 15:46 (actualizat 08 Februarie 2023, 21:45) Știrile TVR |
Bogdan Aurescu, la ședința de guvern

El a amintit că au fost făcute demersuri pentru a-i ajuta pe toți românii aflaţi în Turcia care doresc să se repatrieze.

"Ambasada României la Ankara se află în contact permanent cu toţi cetăţenii români care au semnalat prezenţa pe teritoriul Turciei, mai ales în zonele care sunt afectate de cutremur. Au fost făcute demersuri pentru a-i ajuta pe cei care doresc să se repatrieze pentru a reveni cu bine în România. Până în prezent, 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, un grup de alţi cinci cetăţeni români se repatriază printr-un zbor de linie. Ambasada României la Ankara a sprijinit urcarea în avion a acestora astăzi, deci sper că ei ajung în curând în siguranţă în România", a arătat ministrul.

Iată situația tuturor solicitărilor venite din Turcia, potrivit ministrului Bogdan Aurescu:

Declarații ministrul de Externe Bogdan Aurescu:

 

- ieri am discutat cu omologul meu din Turcia, i-am asigurat de tot sprijinul și solidaritatea concretă a României, autoritățile turce ne mulțumesc pentru acest sprijin concret, mai ales că România a fost primul stat dintre statele UE care a ajuns concret, pe teren, în modul cel mai rapid cu putință.

- în ce privește eforturile de repatriere a cetățenilor români, Ambasada română de la Ankara se află în contact permanent cu toți cetățenii români care au semnalat că sunt acolo, mai ales în zonele afectate de cutremur. Au fost făcute demersuri pentru a-i ajuta pe cei care doresc să se repatrieze în România.

- până acum, 21 de cetățeni români au fost repatriați cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale

- în cursul zilei de astăzi avem un grup de alți cinci cetățeni români care s-a repatriat printr-un zbor de linie, ambasada României a sprijinit urcarea în avion a acestora, sper că ei ajung în curând în siguranță în România.

- se află în atenție un alt grup de șapte cetățeni români, studenți la Medicină, care se află la Malatya, într-un program Erasmus, și care vor fi ajutați să se repatrieze, sperăm tot cu o aeronavă a MApN.

- mai sunt încă 10 cetățeni români în atenția ambasadei de la Ankara, împreună cu trei membri de familie, care se află în zone îndepărtate de aeroporturi, facem eforturi pentru a-i ajuta să ajungă la aeroporturile din Adana sau Malatya și suntem în contact permanent cu ei.

-există 36 de cetățeni români care se află în contact cu ambasada României la Ankara care nu au solicitat repatriere, dar care au semnalat sau au întrebat despre situația din Turcia.

- Nu există până în acest moment solicitări de repatriere din partea unor cetățeni români din Siria. Am întreprins demersuri pe lângă autoritățile siriene de a ne pune la dispoziție o listă de echipamente și necesități concrete pentru un ajutor umanitar, am transmis lista Ministerului de Interne și Ministerului Sănătății și încercăm să identificăm modalități de transport pentru aceste ajutoare.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI