Bode: România este furnizor de securitate, iar protecţia frontierelor externe ale UE este o prioritate

Asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE şi gestionarea eficientă a fenomenului migraţionist se pot realiza doar printr-un efort coordonat la nivel naţional şi european, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la conferinţa ministerială "Managementul eficient al frontierelor externe ale UE", organizată la Sofia.

02 Februarie 2023, 15:14 (actualizat 02 Februarie 2023, 15:19) Știrile TVR |
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la conferinţa ministerială

"În acelaşi timp, dezvoltarea cooperării regionale, cu accent pe readmisie şi returnare, desfăşurarea de operaţiuni comune, organizarea de programe tematice de pregătire şi adoptarea de către partenerii regionali a unor strategii bazate pe cele mai bune practici în materie, sunt instrumente foarte valoroase pentru atingerea acestui obiectiv", a evidenţiat ministrul Bode, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

El a participat, la Sofia, la invitaţia omologului bulgar, Ivan Demerdzhiev, la conferinţa ministerială "Managementul eficient al frontierelor externe ale UE", unde s-a discutat o temă de foarte mare importanţă pentru România şi Uniunea Europeană în ansamblul său - managementul frontierelor externe şi al migraţiei.

"Am atras atenţia că este important ca statele care nu sunt în prima linie în ceea ce priveşte asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE sau care, prin poziţia lor geografică, sunt ferite de provocările cu care se confruntă statele membre din sudul şi estul Europei să evite să considere că responsabilitatea este doar a statelor cu frontiere externe şi să fie deschise la soluţii de compromis pentru a demonstra că solidaritatea europeană chiar funcţionează, nefiind o responsabilitate cu sens unic", a spus Bode.

Ministrul de Interne a avut, în marja conferinţei, o nouă întrevedere bilaterală cu omologul Ivan Demerdzhiev, viceprim-ministru interimar pentru ordine publică şi securitate şi ministru de interne al Bulgariei.

Cu această ocazie, cei doi au aprofundat consultările bilaterale demarate cu ocazia Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne de la Stockholm cu privire la accelerarea procesului de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Consider că trebuie să ne coordonăm în continuare pentru îndeplinirea cât mai rapidă a obiectivului nostru comun, pentru că am convingerea că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre, mai ales din perspectiva asigurării securităţii Uniunii Europene", a mai scris Bode.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI