Boboteaza, ziua în care sunt sfințite apele. Ritualul aruncării și prinderii crucii în apă

6 ianuarie 2022, 20:44

La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, credincioşii care au venit din zori să ia Aghiasma Mare au primit-o în sticle de 1 litru, alături de anafură şi câte o iconiţă.

Preafericitul Patriarh Daniel a oficiat slujba Sfințirii Mari a apei si a binecuvântat miile de credincioşi care au urcat Colina Bucuriei.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: E soarele harului Sfintei Treimi. Prin apa aceasta se curăţeşte sufletul şi trupul. Primim şi vindecare de boli şi de patimi, sfinţirea vieţii noastre şi alungarea puterilor potrivnice.

Aghiasma Mare se bea pe nemâncate timp de opt zile. După 14 ianuarie se ia cu dezlegare de la preot. Credincioşii o pot folosi pentru a-şi sfinţi casele, lucrurile, gospodăria şi locul de muncă.

Praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit si la malul mării. La Constanța, peste 4000 de credincioși au asistat la slujba oficiată în Portul Tomis.

La finalul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului a mers cu o barcă pneumatică pe mare, a sfințit apa și a aruncat trei cruci de lemn.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Boboteaza e sărbătoarea vieții, ne aduce viață, lumină, dupa atâtea prorociri sumbre.

La Galați, opt temerari s-au aruncat în apele Dunării. Cel care a reușit să ia Sfânta Cruce este Alexandru Gherghișan, de 36 de ani.

La Brăila, un fost sportiv, Răzvan Rahel, în vârstă de 35 de ani, a fost norocosul care a reușit să ajungă primul la cruce.

Intrarea și ieșirea Mântuitorului din apele Iordanului au fost marcate și de românii din Suedia care au asistat la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Episcop Macarie, apoi au mers pe țărmul Marii Baltice, unde crucea a fost aruncată în apă. Un tânăr înotător a recuperat-o.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite