Bobby, un prieten de nădejde. Câinele-ghid, un ajutor real pentru persoanele nevăzătoare

Câinele e cel mai bun prieten al omului. Cu atât mai mult atunci când îl însoțește la fiecare pas și îl ajută să se orienteze. Vrem să vă prezentăm astăzi o poveste care pe noi ne-a impresionat. Iulian a reușit să-și câștige libertatea și siguranța de mișcare, în ciuda deficienței de vedere, de când a devenit stăpânul lui Bobby, un labrador de aproape 5 ani.

11 Iulie 2019, 08:06 (actualizat 11 Iulie 2019, 08:34) Știrile TVR |
Bobby, un prieten de nădejde
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Bobby e un cățel-ghid. Vede tot și simte tot pentru stăpânul său. Este special antrenat să poată însoți persoanele cu deficiențe de vedere iar de un an şi jumătate este alăruri de Iulian Bodea. Cei doi nu mai fac un pas unul fără celălalt. Bobby își însoțește stăpânul și la Spitalul de Recuperare, unde Iulia este maseur.

Iulian l-a primit pe Bobby de la asociația Light Into Europe. Au participat împreună la cursuri de acomodare, dresaj și învățare a traseelor- etape obligatorii înainte de a ramane singuri. Alături de un câine ghid, Iulian și-a câștigat libertatea și siguranța în mișcare.

Câinii-ghid sunt protejați de lege: au acces liber și gratuit în toate locurile publice și în mijloacele de transport.

Andreea e și ea nevăzătoare şi a vurt să afle cum îți poate ușura orientarea un astfel de câine special. De exemplu, într-o staţie de autobuz, odată primită comanda ,,Găseşte uşa", Bobby îi ghidează pe cei doi exact unde trebuie.

Dacă, de exemplu, stăpânul se oprește la o terasă, Bobby e dresat să nu se miște de acolo, indiferent cât timp are de așteptat. Nu pleacă fără Iulian.

Din când în când, o mică recompensă e binevenită.

Iulian nu-şi mai poate imagina viaţa fără Bobby şi recomandă oricărei persoane cu deficienţe de vedere să adopte un câine ghid.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 29°C
IASI 28°C 21°C
CLUJ 24°C 21°C
CONSTANTA 27°C 24°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 24°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI