Bobby, un prieten de nădejde. Câinele-ghid, un ajutor real pentru persoanele nevăzătoare

11 iulie 2019, 08:06

Bobby e un cățel-ghid. Vede tot și simte tot pentru stăpânul său. Este special antrenat să poată însoți persoanele cu deficiențe de vedere iar de un an şi jumătate este alăruri de Iulian Bodea. Cei doi nu mai fac un pas unul fără celălalt. Bobby își însoțește stăpânul și la Spitalul de Recuperare, unde Iulia este maseur.

Iulian l-a primit pe Bobby de la asociația Light Into Europe. Au participat împreună la cursuri de acomodare, dresaj și învățare a traseelor- etape obligatorii înainte de a ramane singuri. Alături de un câine ghid, Iulian și-a câștigat libertatea și siguranța în mișcare.

Câinii-ghid sunt protejați de lege: au acces liber și gratuit în toate locurile publice și în mijloacele de transport.

Andreea e și ea nevăzătoare şi a vurt să afle cum îți poate ușura orientarea un astfel de câine special. De exemplu, într-o staţie de autobuz, odată primită comanda ,,Găseşte uşa”, Bobby îi ghidează pe cei doi exact unde trebuie.

Dacă, de exemplu, stăpânul se oprește la o terasă, Bobby e dresat să nu se miște de acolo, indiferent cât timp are de așteptat. Nu pleacă fără Iulian.

Din când în când, o mică recompensă e binevenită.

Iulian nu-şi mai poate imagina viaţa fără Bobby şi recomandă oricărei persoane cu deficienţe de vedere să adopte un câine ghid.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă