VIDEO. Bob Dylan: „Amy Winehouse a fost ultima mare cântăreață cu personalitate”

Bob Dylan:
Bob Dylan:
24 martie 2017, 08:59

Într-o lungă discuţie cu scriitorul Bill Flanagan, recentul laureat la premiului Nobel pentru Literatură a vorbit despre cântăreața excentrică, care a murit în 2011 la vârsta de 27 de ani. „Ea a fost ultima mare personalitate”, a apreciat Bob Dylan.

În vârstă de 75 de ani, cântărețul și-a exprimat aprecierea pentru alte două interprete, Valerie June și Imelda May. Stilurile celor două au influențe de blues și folk. Fapt mai puțin așteptat, notează AFP, el a părut să-i aprecieze și pe rockerii galezi de la Stereophonics.

Artistul a vorbit în termeni foarte elogioși despre legenda folk-ului Joan Baez, cu care a avut o relație la un moment dat. Cei doi s-au despărțit în anii ’60 și Bob Dylan și-a cerut scuze câteva decenii mai târziu pentru modul în care a tratat-o pe cântăreață.

„Vocea ei era precum cea a sirenelor din insulele grecești. Era suficient numai sunetul vocii ei pentru a te vrăji. Era seducătoare”, a spus el. „Trebuia să te legi ca în Odiseea și să-ți astupi urechile pentru a nu o auzi. Te făcea să uiți cine ești”, a adăugat Dylan, referindu-se la epopeea lui Ulise scrisă de Homer.

Artistul, foarte zgârcit cu declarațiile publice, aproape că nu a vorbit despre premiul Nobel care i-a fost decernat, pe care nici nu s-a dus să-l ridice din Suedia. El i s-a confesat lui Bill Flanagan înainte de lansarea albumului său „Triplicate”, la 31 martie, pe care cântă melodii ale lui Frank Sinatra.

Pentru Bob Dylan, reinterpretarea muzicii este o parte integrantă a creativității. „Există mereu precedente, aproape totul este copia a altceva”, a afirmat el, subliniind că autorii cântecelor se inspiră uneori dintr-un articol de presă, un panou sau o nuvelă. „Odată ce îți vine ideea, tot ceea ce vezi, citești, guști sau simți devine o aluzie. Este arta de a transforma lucrurile”, a apreciat el. „Nu servești cu adevărat arta, arta te servește pe tine, iar asta nu este, în orice caz, decât o expresie a vieții, nu viața reală”, a mai declarat cântărețul.

Într-o altă parte a interviului său el ia în râs reputația lui de artist nepoliticos, dezagreabil cu ceilalți cântăreți cu care împarte scena. „De ce ar vrea ei să-și petreacă timpul cu mine? Eu stau cu grupul meu atunci când sunt în turneu”, a spus Bon Dylan.

Cine a fost Amy Winehouse

Amy  s-a remarcat pe scenă muzicală printr-o voce şi o interpretare deosebite, însă tulburările de comportament care au însoţit-o pe parcursul carierei strălucite par să îi fi adus în cele din urmă un sfârşit tragic, cântăreaţa fiind găsită moartă la 27 de ani. 

S-a născut la 14 septembrie 1983 în cartierul Enfield din Londra. Părinţii săi, un şofer de taxi (Mitchell Winehouse) şi o farmacistă (Janis Winehouse) au divorţat pe vremea când ea avea nouă ani, iar de atunci Amy şi Alex, fratele său mai mare, au locuiîmpreună cu mama lor în Southgate. 

La vârsta de zece ani, Amy a cântat pentru o scurtă perioadă într-o formaţie de rap numită Sweet-n-Sour.

De la 12 ani, Amy frecventează şcoala de Actorie „Sylvia Young”, dar este exmatriculată după numai un an, din pricina unui piercing făcut în nas şi pentru lipsa de disciplină.

La 14 ani a consumat pentru prima dată droguri şi a început să îşi câştige existenţa, lucrând iniţial ca jurnalistă, iar apoi a cântat într-o trupă jazz. 

A realizat prima ei înregistrare, pe o casetă demo, la 16 ani. Prietenul ei, cântăreţul soul Tyler James, a trimis înregistrarea unui reprezentant al companiei A&R, care a avut o reacţie favorabilă, tânăra cântăreaţă pregătindu-şi astfel debutul profesional.

Stilul pe care l-a abordat combină elemente de jazz, soul şi rhythm and blues. S-a făcut remarcată pentru vocea sa puternică, care îi permitea să atingă note muzicale foarte joase.

A debutat în 2003 cu albumul intitulat „Frank”, pentru care primeşte o nominalizare la Mercury Prize. în 2007, Winehouse câştigă un premiu BRIT la categoria „cea mai bună cântăreaţa britanică” şi o nominalizare pentru „cel mai bun album britanic” – „Back to Black”. Acest album a câştigat locul întâi în topul albumelor din Marea Britanie şi a debutat pe locul şapte în topul U.S. Billboard 200, devenind cel mai mare debut pentru un album realizat de către o cântăreaţa britanică. 

Winehouse a câştigat şi premiul „Ivor Novello”, de trei ori – în 2004, pentru single-ul „Stronger than Me”, în 2007, pentru single-ul „Rehab”, primul extras de pe albumul „Back to Black”, şi în 2008 pentru piesă „Love Is a Losing Game”. 

De pe „Back to Black” s-au mai remarcat şi single-urile „You Know I’m No Good”, care a fost încorporat în coloana sonoră a popularului serial american „Mad Men”, şi „Back to Black”, catalogat drept „unul dintre cele mai bune single-uri ale anului” în presăbritanică.

Winehouse a fost recompensată cu cinci premii Grammy în 2008, pentru „înregistrarea anului”, „cântecul anului” şi „cea mai bună interpreta”, cu piesă „Rehab”, „cel mai bun album pop” – „Back to Black” – şi la categoria „debutantul anului”.

Winehouse a atras atenţia presei prin problemele pe care le-a avut legate de consumul de substanţe interzise. Ea a recunoscut în mai multe interviuri că avea tendinţe de automutilare, probleme alimentare şi suferea de depresie. În 2005, a trecut printr-o perioada în care a băut foarte mult, a consumat droguri, având schimbări bruşte de dispoziţie şi slăbind foarte mult. în octombrie 2006, Winehouse a recunoscut că a fost afectată de anorexie şi alte probleme cu mâncarea, generate de sistemul nervos.

În 2007, cântăreaţa s-a măritat cu Blake Fielder, într-o ceremonie neanunţată, ţinută în Miami, Florida. Pe 14 august 2007, site-ul TMZ.com şi tabloidul britanic Daily Mirror au anunţat faptul că Winehouse, alături de soţul sau au acceptat să se interneze într-o clinică de dezintoxicare după ce au ajuns dependenţi de heroină şi cocaină. În dimineaţa zilei de 23 august tabolidul britanic Daily Mail a surprins-o şi fotografiat-o pe cântăreaţă alături de soţul său umblând pe străzile Londrei însângeraţi şi răniţi.

În 2008, artista a fost diagnosticată cu emfizem pulmonar în stadiu incipient, plămânii săi suferind din cauza abuzului de droguri şi tutun. în acelaşi an, ea a mărturisit, într-un interviu pentru revista Rolling Stone, că a luat droguri în timp ce se trata pentru dependenţă de heroină, motiv pentru care şefii casei sale de discuri au pus-o sub „arest la domiciliu”.

Amy Winehouse a divorţat de Fielder pe data de 16 iulie 2009, în urma unei proceduri accelerate, la înalta Curte de Justiţie din Londra, însă nici unul dintre cei doi nu a fost prezent la tribunal.

Winehouse a constituit unul dintre subiectele preferate ale tabloidelor britanice, mai mult pentru scandalurile provocate decât pentru muzica sa.

Amy Winehouse – Live In London 2007

 

 

sursa

agerpres.ro / ro.wikipedia.org/ libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite