Boala nu este o piedică. Zilele acestea are loc Campionatul European de Futsal al Persoanelor cu Diabet

17 iulie 2017, 17:45

România şi Croaţia sunt ţările care au deschis Campionatul European de Futsal.

“La început a fost greu, pentru că toată lumea spunea că nu se poate, dar în timp mi-am dat seama că se poate, iar asta este tot ce se putea întâmpla mai bine pentru noi. Atât psihologic, cât şi medical, fără sport n-ai putea să-ţi controlezi foarte bine diabetul”, spune Florin Chivu, jucător în echipa României.

Echipa Portugaliei se bucură de suportul unui jucător special. Este un câine utilitar, antrenat pentru a detecta variaţiunile glicemiei la persoanele care au diabet. În această dimineaţă, deja a detectat un sportiv cu hipoglicemie.

Şi sportivii noştri şi-ar dori să aibă un astfel de câine. Mai cer să aibă acces continuu la tratament iar statul să deconteze mai multe ace de care au nevoie pentru controlul glicemiei şi administrarea insulinei.

Din păcate, unul din cinci bolnavi a rămas anul trecut fără tratament cel puţin o dată, potrivit unui studiu. Pericolele sunt uriaşe. Bolnavii pot intra în comă sau chiar să moară. Ministrul spune însă că lucrurile merg bine.

“Programul român de diabet este un program foarte bun, este un program care a adus ultimele descoperiri în materie de diabetici”, a precizat ministrul Sănătăţii Florian Bodog.

“Am avut în familie şi ştiu ce înseamnă. Vreau să-i felicit pentru că sunt nişte modele aceşti oameni. Nişte modele şi nişte exemple pentru noi toţi pentru că cel mai de preţ lucru pe care îl avem este sănătatea”, a spus şi Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului.

Persoanele care suferă de diabet zaharat pot practica cu succes orice tip de activitate fizică, fie ea recreațională sau competițională. Totuşi, unii bolnavi se pot confrunta cu crize de hipoglicemie din cauza efortului depus, de aceea trebuie să își monitorizeze cu atenție nivelul glucozei din sânge.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite