BNS, despre proiectul legii stării de alertă: Abrogă reglementări esențiale ale Codului Muncii

Muncitori
Muncitori
12 mai 2020, 14:25

Potrivit unui comunicat al BNS, proiectul trimis de Guvern în Parlament afectează grav drepturile constituționale ale angajaților, cum ar fi dreptul la grevă, la negocieri colective sau la acțiuni de protest.

„Proiectul de act normativ în forma în care a fost trimis către Parlament, abrogă practic pe durata stării de alertă reglementări esențiale ale Codului Muncii, acordă drepturi disproporționate angajatorilor în raport cu salariații, afectează principiile privitoare la caracterul consensual și sinalagmatic al contractului de muncă, afectează în mod grav drepturi constituționale ale lucrătorilor precum dreptul la negocieri colective, dreptul la grevă, dreptul la acțiuni de protest. Prin acest proiect de lege Guvernul deschide poarta către numeroase abuzuri ale angajatorilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a modifica unilateral elemente esențiale ale contractului de muncă, ca de exemplu: timpul de muncă, durata muncii, modul de organizare a muncii, felul și locul muncii, obligarea la activități suplimentare față de cele prevăzute în fișa postului, etc”, se arată în comunicatul BNS.

De asemenea, sindicaliștii susțin că, prin propunerea sa, Guvernul „experimentează săptămâna de lucru la 54 de ore, o inițiativă nemaivăzută din 1919, când a fost adoptată Convenția OIM nr.1 privind durata muncii, și până astăzi”.

BNS crede că astfel de modificări ale raportului de muncă se pot face doar cu acordul organizației sindicale sau acordul individual al fiecărui salariat.

„Tot prin acest proiect de act normativ Guvernul nu se sfiește să propună încălcarea unor drepturi reglementate de Constituția României cum ar fi: art.41, alin.(3) – privind durata medie a timpului de muncă; art.41, alin.(5) – privind dreptul la negocieri colective în materie de muncă; art.43 – privind dreptul lucrătorilor la acțiuni colective de protejare a drepturilor lor; art.39 – privind libertatea întrunirilor, dar si drepturi civile esențiale ale omului, cum ar fi caracterul consensual al contractului de muncă”, se mai arată în comunicat.

BNS consideră că Guvernul dorește să transforme starea de alertă într-o veritabilă stare de urgență și propune restricții ale drepturilor lucrătorilor mai dure și mai grave decât cele impuse prin Decretele Președintelui României privitoare la starea de urgență.

„Nu există nici un fel de justificare ca pe perioadă nedeterminată să se interzică demisia în sistemul sanitar, sistemul de asistență socială sau sistemul de apărare, ordine publică și securitatea socială. Starea specială în care ne aflăm nu justifică transformarea lucrătorilor în sclavi la dispoziția angajatorilor publici sau privați!”, mai spun sindicaliștii.

Aceștia fac apel la parlamentari să blocheze inițiativa Guvernului „de a bulversa complet relațiile de muncă” și să elimine din proiectul de lege prevederile referitoare la relațiile de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă