BNR vrea să limiteze creditarea. De la 1 iulie gradul de îndatorare nu va mai putea depăși 50 de procente din venit

11 iunie 2018, 15:13

Cei mai afectați ar urma să fie românii cu venituri mici.

Cătălin Deacu a făcut calculele și ne explică care ar putea fi limitele aplicate de la 1 iulie.

Băncile ar putea fi obligate să acorde credite în condiții mai stricte. În prezent gradul de îndatorare acceptat ajunge și la 70% la creditarea ipotecară, în funcție de bancă.

Tudor Ștefăniță studiază informatica la Universitatea din București și se pregătește să lucreze ca programator. Pentru moment, locuiește în chirie. S-a dus la bancă să se intereseze în ce condiții ar putea lua un credit pentru un apartament după ce se angajează.

Ar putea obține însă împrumutul mai greu după ce vor intra în vigoare noile limite până la care românii se pot îndatora. BNR ar vrea, de exemplu, ca la creditele ipotecare în lei, ratele să nu mai depășească jumătate din venituri.

După 1 iulie, dacă o persoană va dori să ia un credit în lei pentru achiziția unui apartament, rata lunară pe care aceasta o va avea de plătit nu va mai putea depăși 50% din venituri, iar în cazul creditelor de consum procentul de îndatorare nu va mai putea depăși 30.

Vor fi restricții și pentru creditele de consum. Experții BNR propun ca gradul de îndatorare să nu depășească 30%.

BNR ia această măsură pentru a evita supraîndatorarea populației și o situație ca cea din 2008-2009, când, din cauza crizei, veniturile au scăzut brusc, iar oamenii au avut dificultăți în a a achita creditele.

Măsura BNR va tempera piața imobiliară care a reînceput să dea semne de încălzire. Numărul proiectelor imobiliare este în creștere semnificativă și la fel și prețurile percepute de dezvoltatori.

Economiștii consideră că măsura este binevenită, în condițiile în care ratele sunt tot mai greu de achitat din cauza dobânzilor tot mai mari. Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 2,90%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și jumătate.

Experții BNR încă analizează care vor fi limitele maxime de îndatorare, susțin surse oficiale. Noul regulament ar urma să se aplice din luna iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite