BNR estimează că dobânzile la depozite vor crește la 2,5% în vară

19 mai 2019, 18:39

Depozitele bancare ale românilor nu sunt deloc rentabile. Și totuși, valoarea acestora o depășește pe cea a împrumuturilor.

Pentru depozitele în lei, dobânzile pe un an variază între 0,2% și 4%, după ce au crescut ușor de la începutul anului. Din câștig trebuie, însă, scăzute comisioanele și impozitul de 10%.

Irina Chițu,  analist financiar, Finzoom: „Dacă facem un calcul, la 1.000 de lei depozit pe un an putem să câștigăm maxim 36 de lei sau putem să pierdem 88 de lei, pentru că am ales un depozit care are și dobânda mică și comisioanele mari”.

Guvernatorul BNR se așteaptă ca dobânzile pentru depozite să crească din vară. Iar majorarea ar putea redirecționa o parte din veniturile populației dinspre consum, spre economisire. Ceea ce ar duce la o temperare a creșterii prețurilor, dar și a deficitului comercial, care devalorizează leul.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Pedala pe care am apăsat-o a fost a transmite băncilor să nu descurajeze economisirea prin dobânzi scăzute, ci să o încurajeze prin dobânzi mai mari. Că nu ne-au ascultat încă, le mai spunem o dată. Trebuie să constate că vor găsi din ce în ce mai greu bani ieftini pe piața monetară. Ne mai gândim și la alte măsuri”.

Depozitele la termen ale populației, în lei, sunt în creștere ușoară și au depășit 70 de miliarde de lei. Cea mai mare parte a banilor au scadențe de un an sau mai puțin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă