BNR crește din nou dobânda-cheie. Se scumpesc și creditele

10 ianuarie 2022, 18:18

Dobânda-cheie, care determină evoluția celorlalte dobânzi din piață, inclusiv pentru creditele populației, a ajuns acum la nivelul din martie 2020. În ultimele 4 luni, BNR a majorat succesiv dobândă de la 1,25% la 2%, că urmare a creșterii generalizate a prețurilor.

Iar Banca Națională anticipează că inflația va crește și în următoarele luni, chiar peste prognoza din luna noiembrie 2021, când estimarea era de 8,6% în trimestrul al doilea din 2022. Totul, din cauza scumpirilor mai mari de pe piața energiei electrice și a gazelor naturale, dar și pentru alimentele procesate.

Un salt important va fi în luna aprilie, când expiră plafonarea și compensările pentru populație. Nu doar inflația e de așteptat să fie mai mare, dar și perioada cu inflație peste ținta de 3,5% se va prelungi.

După majorarea dobânzii cheie, au crescut și indicii folosiți pentru calculul dobânzilor plătite de populație pentru credite. Robor la 3 luni a ajuns la 3,05%, iar IRCC – indicele de referință pentru creditele consumatorilor la creditele mai noi este acum 1,17%.

Și alte bănci centrale din regiune au majorat dobândă cheie. Iar unii analiști se așteaptă ca astfel de majorări să existe și în următoarele luni, inclusiv în politica BNR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu

Vom avea rate mai mici după scăderea ROBOR şi IRCC