BNR a majorat dobânda cheie la 4,75% pe an, un salt de un punct procentual

BNR
BNR
6 iulie 2022, 13:13

De la începutul anului Banca Națională a majorat dobânda cheie de 5 ori. De data aceasta creșterea a fost peste aşteptările analiştilor: un punct procentual. Astfel dobânda cheie a urcat la 4.75%. Dobânda pentru facilitatea de creditare a crescut şi ea la 5.75%, iar cea pentru depozite la 3.75%. Guvernatorul BNR pune decizia pe seama creșterii inflației peste nivelul prognozat.

Piața a anticipat decizia Băncii Centrale. Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate majoritatea ratelor la creditele în lei cu dobânda variabilă, a crescut azi la 6,63%, de la 6,60 cât a fost ieri. De exemplu, o rată la un credit de tipul prima casă, în valoare de 250 de mii de lei, pe 30 de ani, e acum mai mare cu peste 250 de lei față de luna aprilie și cu peste 650 de lei față de începutul anului.

Odată cu majorarea dobânzilor și statul se imprumută mai scump.

Și dobânzile la depozite ar urma să crească. Economiștii se așteaptă ca dobânda de referință să ajungă anul acesta chiar și la 6%, în contextul inflației tot mai mari, dar și a deciziilor altor bănci centrale de a crește dobânzile.

Ce sunt ratele dobânzilor de referință și de ce sunt acestea importante

Indicii de referință bazați pe rata dobânzii – cunoscuți și sub denumirile „rate ale dobânzilor de referință”, „rate de referință” sau „dobânzi de referință” – sunt rate ale dobânzilor actualizate periodic și accesibile publicului. Acestea reprezintă o bază utilă pentru toate tipurile de contracte financiare, precum credite ipotecare, descoperiri de cont și alte tranzacții financiare mai complexe.

Ratele de referință sunt calculate de un organism independent, cel mai adesea pentru a reflecta costul împrumuturilor pe diferite piețe. De exemplu, acestea ar putea reflecta costurile suportate de bănci pentru împrumuturile pe care le contractează unele de la altele sau pentru obținerea de fonduri din alte surse, precum fonduri de pensii, societăți de asigurare și fonduri de piață monetară, informează ecb.europa.eu

Ratele dobânzilor de referință sunt utilizate pe larg de persoane fizice și organizații la nivelul întregului sistem economic.

De exemplu, băncile le utilizează atunci când acordă împrumuturi clienților persoane fizice sau companii.

O bancă ar putea accepta să împrumute bani unei companii la o rată a dobânzii convenită, stabilită la o anumită rată a dobânzii de referință plus 2%, ceea ce înseamnă că respectiva companie ar plăti o dobândă cu 2% superioară ratei de referință actuale. Așadar, costul împrumutului crește dacă rata dobânzii de referință se majorează și scade dacă rata dobânzii de referință se reduce. În acest caz, rata dobânzii de referință poate constitui o referință fiabilă, independentă și relativ simplă pentru toate părțile implicate, se arată pe site-ul ecb.europa.eu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă