Pomicultorii, speriați de scumpirile din energie, se gândesc să închidă depozitele, în ciuda producției foarte bune

28 octombrie 2022, 17:59

În depozitele fermei din Ciceu Mihăiești sunt deja 600 de tone de mere, adică peste jumătate din capacitate și culesul încă nu s-a încheiat. Ferma pomicola, cea mai mare din județul Bistrița-Năsăud, livrează fructe pentru marile lanțuri de magazine. Șeful fermei se gândește să mute merele în spațiile vechi unde, pe vremuri, că să nu înghețe fructele, se făcea focul. Dezavantajul este că prin această metodă merele se por strica mai repede.

”Mi-e frică de depozitare, pentru că noi am pus toate merele în depozit și acesta consumă curent și nu știm cât va costa acest curent. Am făcut pe fonduri europene un depozit, care controlează bine temperatura, dar nu vom ști cât va fi curentul”, afirmă Aurel Onigaș – pomicultor Ciceu-Mihăiești.

Anul trecut, factura la energie electrică, pentru un depozit de 800 de tone, a fost de 30 de mii de lei pe lună. Asta însemna 10 bani în prețul kilogramului de mere. Acum, fermierii estimează că această cotă va urca la 50 de bani.

”Pe noi ne costă în jur de 1 leu să producem, 1 leu ne costă amortizarea și, dacă mai punem și 50 de bani curentul, și noi acum le dăm cu 2,20… pierdere absolută! Dau afară jumătate din oameni. Și așa sunt puțini și i-am găsit greu. Nu știu ce să facem”, declară și Octavian Drăgan – pomicultor Ghinda.

Pe lângă toate acestea mai e și prețul merelor, care a scăzut anul acesta. Unii pun asta pe seama merelor poloneze care au invadat piața.

”Își permit. Statul le decontează transportul extern, deci până în România le plătește statul. Acum pe noi ne costă transportul”, spune Octavian Drăgan, pomicultor.

”Poate că e și oferta mare. Oamenii au pe la cunoscuți. Sunt mere pe piață! Una dintre cauzele scăderii e producția mare de mere”, mai dezvăluie Aurel Onigaș.

În aceste condiții, pomicultorii iși pun speranțele într-un sprijin din partea statului, ca să facă față scumpirilor. Altfel, vor fi nevoiți să închidă fermele ori să dea oameni afară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite