Bloomberg: Războiul din Ucraina îmbogățește și mai mult una dintre cele mai bogate țări

Foto: Shashi Ghosh/ Unsplash
Foto: Shashi Ghosh/ Unsplash
3 mai 2022, 18:03

Fotbalul și un combustibil indispenasbil poate că au puține în comun, însă ele conferă acum Qatarului o influență uriașă pe scena globală. Pe măsură ce Cupa Mondială își arată capacitatea de a-i oferi prestigiu internațional, statutul Qatarului de furnizor de gaze mult râvnit promite să transforme micuța peninsulă în jucătorul de categorie grea care și-a dorit întotdeauna să fie.

Creșterea prețurilor petrolului din cauza războiului din Ucraina a impulsionat producătorii din Orientul Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudită și Kuweit, dar recompensele financiare și geopolitice oferite Qatarului îl fac să fie câștigătorul remarcabil al invaziei ruse, după ce Vladimir Putin a forțat Europa să se îndepărteze de importurile rusești de energie.

Câțiva dintre cei mai înalți oficiali ai Uniunii Europene au zburat la Doha în ultimele săptămâni, toți cu un mesaj clar: avem nevoie de gazul tău cât mai repede posibil. Germania le-a spus companiilor să înceapă să negocieze acorduri de aprovizionare. Urgența a devenit mai acută săptămâna trecută, după ce Rusia a întrerupt livrările către Polonia și Bulgaria.

Exporturile de energie ale Qatarului urmau deja să atingă 100 de miliarde de dolari în acest an, pentru prima dată din 2014, pe baza tendințelor din primul trimestru, conform calculelor Bloomberg. Acest lucru îi va permite peninsulei să cheltuiască bogății și mai mari pe piețele de valori globale și pentru a-și urmări obiectivele de politică externă, în principal prin intermediul fondului său suveran de 450 de miliarde de dolari. Între timp, guvernul Qatarului se așteaptă la un impuls economic de 20 de miliarde de dolari de la organizarea Cupei Mondiale.

Bonanza gazului

Acest lucru a făcut ca 2022 să fie anul în care Qatarul își va pune amprenta în calendarul sportiv, îmbogățind ceea ce este deja una dintre cele mai bogate țări și sporindu-i influența într-un mod care în urmă cu doar un an părea puțin probabil, notează Bloomberg.

Solicitările Europei pentru gaz natural lichefiat, sau GNL, vin după ce Qatar a început un proiect de 30 de miliarde de dolari pentru a-și crește exporturile cu 60% până în 2027. Cererea suplimentară înseamnă mai multă concurență între cumpărători pentru contracte de aprovizionare pe termen lung și, cel mai probabil, condiții mai bune pentru Qatar.

Înainte de izbucnirea războiului ucrainean, unii analiști se îndoiau că vor exista suficiente afaceri pentru a justifica planul de expansiune. Acum, Qatar își anunță clienții despre o extindere și mai mare.

„Este o oportunitate incredibilă”, a spus Karen Young, cercetător principal la Institutul Orientului Mijlociu din Washington. „Qatarul va fi unul dintre cei mai importanți exportatori de gaze.”

Schimbări în averile Qatarului

Este o schimbare destul de mare pentru Qatar și pentru populația sa de mai puțin de 3 milioane de oameni. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și aliații săi au petrecut mai bine de trei ani încercând să o sugrume economic peninsula, pentru că este prea apropiată de grupurile islamiste regionale și de Iran. Pandemia de coronavirus a redus prețul gazelor la minime record, accelerând ceea ce mulți au spus că este o tendință inevitabilă de trecere a consumatorilor de la combustibili fosili la energie mai curată, regenerabilă.

Activiștii pentru drepturile omului, între timp, criticau Qatarul pentru tratamentul acordat lucrătorilor străini care construiesc infrastructura pentru Cupa Mondială. Cel puțin 50 dintre aceștia au murit doar în 2020, potrivit Organizației Internaționale a Muncii.

Boicotul economic s-a încheiat, iar prețurile gazelor europene se apropie de maximele istorice. Au crescut de mai bine de patru ori în ultimul an, mai întâi pe măsură ce cererea a revenit din cauza pandemiei și apoi din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Emirul, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, este solicitat atât în SUA, cât și în Europa. La o întâlnire de la Casa Albă cu președintele Joe Biden la sfârșitul lunii ianuarie – cu săptămâni înainte de începerea războiului – cei doi au discutat despre „asigurarea stabilității aprovizionării globale cu energie”.

Biden a descris Qatarul drept „un aliat major non-NATO”, parțial ca urmare a faptului că Doha a asistat SUA în evacuările din Afganistan, dar gazul a fost în fruntea discuțiilor lor. Acest lucru contrastează cu tensiunea dintre Casa Albă și Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, din cauza refuzului lor de a crește producția de petrol și de a contribui la scăderea prețurilor.

Qatarul culege deja beneficii. Economia de 200 de miliarde de dolari va crește cu 4,4% în acest an, cea mai mare din 2015, potrivit Citigroup. Produsul intern brut per persoană va crește la aproape 80.000 de dolari, revenind la niveluri precum cele din Insulele Cayman și Elveția.

Începutul a ceea ce ar putea fi un „superciclu” al gazelor vine exact în momentul în care boom-ul construcțiilor de la Cupa Mondială, care a alimentat economia în ultimii ani, se încheie, potrivit Ziad Daoud, economist-șef al piețelor emergente la Bloomberg Economics.

Ce va face Qatarul cu banii?

Întrebarea acum este ce va face Qatar cu profitul său alimentat cu GNL. Bilanțul său sugerează nu doar o scufundare mai profundă în piețele bursiere globale, ci și incursiuni în politica externă care nu au fost întotdeauna în ton cu aliații săi din SUA și Europa.

O mare parte din bani vor fi folosiți pentru a susține fondul suveran al Qatarului, potrivit unei persoane familiarizate cu problema. Acest lucru ar permite Autorității pentru Investiții din Qatar, deja un investitor major în companii de la Barclays Plc la Volkswagen AG, precum și în imobiliare din New York și Londra, să-și accelereze impulsul în acțiunile tehnologice.

Qatarul ar putea folosi fondul pentru a-și promova obiectivele regionale. Luna trecută, guvernul a promis investiții de 5 miliarde de dolari în Egipt. Aceasta a făcut parte dintr-un plan al statelor din Golf de a sprijini țara nord-africană, care a fost lovită de o creștere a prețurilor la alimente de când a început războiul din Ucraina.

Investițiile anterioare legate de politica externă nu au dat întotdeauna dividende. QIA a investit miliarde de dolari în activele rusești, inclusiv compania petrolieră de stat Rosneft PJSC, în ultimul deceniu. Valoarea acestora a scăzut acum.

Sprijinul pentru Egipt a inclus 8 miliarde de dolari după revolta din Primăvară Arabă în 2011, când Frăția Musulmană conducea guvernul. Conducerea sa s-a dovedit de scurtă durată, armata egipteană l-a înlăturat pe președintele Mohamed Morsi în 2013. Susținerea sa de către Qatar, sub conducerea tatălui lui Sheikh Tamim, Sheikh Hamad, a atras critici din partea statelor din Golf și a fost printre motivele boicotului lor ani mai târziu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite