Bloomberg: Putin câștigă războiul pe piețele energetice

Indiferent ce indicator alegem, președintele rus Vladimir Putin câștigă pe piețele energetice. Moscova își mulge vaca de petrol, câștigând sute de milioane de dolari în fiecare zi pentru a finanța invadarea Ucrainei și pentru a cumpăra sprijin intern pentru război, scrie Bloomberg.

11 August 2022, 15:39 (actualizat 11 August 2022, 15:49) Știrile TVR |
Foto: Pixabay

Odată ce sancțiunile europene împotriva exporturilor de țiței rusești vor intra în vigoare din noiembrie, guvernele regiunii se vor confrunta cu unele alegeri dificile, pe măsură ce criza energetică începe să muște consumatorii și companiile.

Costurile cu energie electrică pentru case și afaceri sunt programate să crească din octombrie, deoarece creșterea veniturilor din petrol îi permite lui Putin să sacrifice veniturile din gaze și să stoarcă livrările către Europa. Prețurile din Marea Britanie vor crește probabil cu 75%, în timp ce în Germania unele utilități municipale au avertizat deja că prețurile vor crește cu peste 100%. Rusia a armat cu succes proviziile de energie. Guvernele occidentale vor fi supuse unei presiuni din ce în ce mai mari de a cheltui miliarde fie subvenționând facturile gospodăriilor, fie, așa cum este deja cazul în Franța, preluând controlul companiilor electrice.

Primul indicator care arată modul în care Putin a inversat valul petrolului este producția de țiței din Rusia. Luna trecută, producția țării a revenit la niveluri apropiate de cele de dinaintea războiului, cu o medie de aproape 10,8 milioane de barili pe zi, doar marginal în scădere față de cele 11 milioane pompate în ianuarie înainte de invadarea Ucrainei. Pe baza estimărilor din industrie, producția de petrol este, până acum, ușor mai mare în această lună, notează Bloomberg.

Nu este o problemă: iulie a marcat a treia lună consecutivă de redresare a producției de petrol, cu producția în creștere semnificativă față de punctul minim de 10 milioane de barili din acest an stabilit în aprilie, când cumpărătorii europeni au început să evite Rusia, iar Moscova s-a străduit să găsească noi cumpărători.

După acea luptă inițială, Rusia și-a găsit noi clienți pentru milionul de barili pe zi, pe care rafinăriile europene de petrol au încetat să-l mai cumpere din cauza auto-sancționării. Cea mai mare parte a țițeiului ajunge în Asia, în special în India, dar și în Turcia și în alte părți din Orientul Mijlociu. Și în Europa, unde cumpărătorii încă achiziționează țiței rusesc înainte de introducerea planificată a sancțiunilor oficiale la începutul lunii noiembrie. Toți cei care au pariat că producția rusă de petrol va continua să scadă – inclusiv eu – au greșit.

Al doilea indicator este prețul petrolului rusesc. Inițial, Moscova a fost forțată să-și vândă aromele de țiței la reduceri uriașe altor soiuri pentru a atrage cumpărătorii. În ultimele săptămâni, însă, Kremlinul și-a recăpătat puterea de stabilire a prețurilor, profitând de o piață strânsă.

Moscova găsește noi comercianți de mărfuri, care operează adesea din Orientul Mijlociu și Asia și sunt probabil finanțați din bani ruși, dispuși să-i cumpere țițeiul și să-l trimită pe piețele înfometate. Cu țițeiul Brent care se ridică la aproape 100 de dolari pe baril și cu Rusia capabilă să ofere reduceri, sunt mulți bani care vin la Kremlin. Cel puțin deocamdată, sancțiunile energetice nu funcționează.

Indicatorul final al succesului Rusiei este politic, mai degrabă decât legat de piață. În martie și aprilie, factorii de decizie occidentali erau optimiști că OPEC, condus de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, va renunța la alianța cu Rusia. S-a întâmplat opusul.

În ciuda unei călătorii a președintelui american Joe Biden la Riad, Putin și-a păstrat influența în cadrul alianței OPEC+. La scurt timp după ce Biden a plecat din Arabia Saudită, vicepremierul rus Alexander Novak, persoana de referință a națiunii care gestionează relația cu cartelul, a zburat în regat. Câteva zile mai târziu, OPEC+ a anunțat o creștere minusculă a producției de petrol, menținând presiunea asupra piețelor globale de energie.

Victoria pe piața petrolului înseamnă că Putin își poate permite să renunțe la venituri prin restricționarea vânzărilor de gaze naturale către Europa, punând presiune asupra Berlinului, Parisului și Londrei, care se pregătesc pentru creșteri masive ale prețurilor la energie cu amănuntul și posibile penurii care ar putea duce la raționalizare în această iarnă. Moscova câștigă atât de mulți bani vânzând petrol încât își poate permite să restricționeze aprovizionarea cu țiței și către țările est-europene, așa cum a făcut la începutul acestei săptămâni.

O combinație de vreme rece, creșterea cererii de energie electrică și creșterea prețurilor la sfârșitul acestui an riscă să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina. Politicienii europeni care au fost dornici să câștige laude internaționale, etalându-și sprijinul pentru Kiev, ar putea fi mai puțin dispuși să plătească factura națională pentru evitarea sărăciei energetice în rândul propriilor alegători.

În public, guvernele europene sunt încă hotărâte în decizia lor de-a înlătura energia rusească. În mod privat, ei trebuie să recunoască greutățile pe care această poziție amenință să le provoace economiilor lor. Putin câștigă bătălia energetică; să sperăm că pârghia nu este suficient de puternică pentru a-i determina pe politicienii occidentali să-și îmbunătățească poziția în războiul adevărat, conchide Bloomberg.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI