Bloomberg: Criza gazelor naturale din Europa este mai gravă decât pare

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
11 iulie 2022, 11:39

În timp ce piața de gaze a stabilit prețul într-o criză de scurtă durată, care a durat poate câteva luni, acum prezintă un pericol extrem pentru iarna viitoare, până în 2023 și, din ce în ce mai mult, 2024. În ultimele zile, întreaga curbă europeană a prețurilor la gaze a fost recalculată la un nivel mult mai ridicat.

Schimbarea curbei ascendente a fost cea mai notabilă dezvoltare a pieței de gaze din ultima lună – una care nu atrage suficientă atenție în capitalele europene. Dar industria este foarte conștientă, deoarece suportă costurile. În martie, un producător german putea bloca prețurile la gaz pentru tot anul 2023 la aproximativ 80 de euro/ megawat-oră. Acum, trebuie să plătească 145 de euro pentru a acoperi același risc de preț.

Săptămâna trecută, contractul TTF olandez, un punct de referință european, a crescut la aproximativ 175 de euro, dublându-se într-o lună, după ce Rusia a tăiat livrările prin conducta Nord Stream 1 în Germania. Chiar și așa, prețurile la gaze la vedere rămân cu 30% sub nivelul record de 227 de euro stabilit în primele zile ale războiului — îngrijorător, dar nu alarmant; preturile sunt mari, dar nu chiar așa de mari. După ceea ce a suferit piața în martie, se poate înțelege de ce factorii de decizie politică nu intră în panică, scrie Bloomberg.

Asta dacă ignori acțiunea din spatele curbei. Pe 5 martie – când prețurile spot la gaz au crescut la aproximativ 185 de euro – contractul de livrare în decembrie 2022 a crescut la aproximativ 155 de euro. Săptămâna trecută, când prețul spot a fost ușor mai mic, contractul din decembrie s-a tranzacționat la aproape 195 de euro.

La un an de când Rusia manipulează livrările europene de gaze, piața este în sfârșit convinsă că Moscova va continua să facă acest lucru, și poate cu o intensitate mai mare.

Primul test va avea loc în următoarele două săptămâni. Conducta Nord Stream 1, cea mai importantă legătură de gaz între Rusia și Uniunea Europeană, este supusă întreținerii anuale în perioada 11 iulie – 21 iulie. Berlinul se teme că Moscova va găsi o scuză pentru a o menține definitiv închisă, tăind complet aprovizionarea cu gaze către Germania. După tot ce a făcut Rusia până acum, guvernul german are dreptate să fie îngrijorat.

Cu toate acestea, Rusia ar putea dori să mențină un flux de gaz pentru a-și păstra efectul de pârghie pe termen lung. Din punct de vedere al teoriei jocurilor, are sens, subliniază Bloomberg. Odată ce Rusia va opri complet transporturile, nu va mai putea aplica presiune. Din punct de vedere tactic, Moscova va menține o parte din gaz în mișcare, păstrând opțiunea de a tăia sau încetini fluxurile ori de câte ori dorește.

Mai mult, Nord Stream 1 este principala rută a gazului rusesc în Europa indexată față de contractul TTF, potrivit Goldman Sachs. Dacă conducta nu va fi redeschisă după lucrările de întreținere, aceasta va limita profitul de care se bucură Gazprom din prețurile vertiginoase ale gazului.

Rusia și-a anulat în mod clar relația de gaz cu Europa. Deocamdată, însă, Kremlinul va continua să se bucure de ceea ce este mai bun din ambele lumi: venituri mari și pârghii convingătoare. Pentru a-și atinge obiectivele, Rusia trebuie să continue să vândă gaz în Germania, dar la tarife reduse, așa cum face în prezent.

Piața are dreptate să schimbe prețul curbei gazelor. Singura întrebare este de ce a durat atât de mult. Există riscuri suplimentare: la un moment dat, Moscova va închide complet robinetul, probabil chiar înainte de iarnă, pentru a încerca să îngenuncheze economia germană. Acesta este un rezultat pentru care piața nu a stabilit încă prețul, conchide Bloomberg.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite