Bloomberg: Cea mai periculoasă armă a lui Putin este chiar democrația Occidentului

Foto: Flickr
Foto: Flickr
26 iulie 2022, 15:50

Acum Putin face același lucru cu intențiile sale de a reduce consumul de combustibil, alimente și îngrășăminte. De exemplu, chiar astăzi un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus că Putin nu are dorința de a tăia Europa complet de la gazul rusesc, chiar dacă Gazprom și-a redus aprovizionarea la o scurgere lentă, invocând în mod evident dificultăți tehnice false. Julian Lee avertizează că nu poți avea încredere în promisiunile lui Putin cu privire la astfel de lucruri. Cu siguranță, Putin nu este un tip uriaș. Dar el știe judo, scrie în editorial jurnalistul Mark Gongloff.

De fapt, familiaritatea lui Putin cu această artă marțială este deosebit de relevantă aici, notează Liam Denning, deoarece liderul Rusiei transformă puterea presupusă a Occidentului – democrația – într-o slăbiciune. Ca autocrat cu o mass-media captivă, Putin poate continua să-și sărăcească poporul după bunul plac. Dar știe că crizele alimentare și energetice pe care le provoacă în întreaga lume erodează rapid poziția politică a rivalilor săi. Noile arme americane par să schimbe curentul în Ucraina, dar Putin pare convins că va supraviețui. Și poate că are dreptate, subliniază Gongloff.

Motorul economic eșuat al Chinei

În ultimii doi ani, strigătul de mobilizare al celei mai tinere generații de muncitori din China a trecut de la „Stai pe burtă” la „Lasă-l să putrezească”. Acesta nu pare a fi un semn promițător pentru viitorul Chinei.

De fapt, restricțiile zdrobitoare Covid-19 și represiunile guvernamentale asupra unor ramuri vaste din industria privată au lăsat China cu una dintre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din lume, notează Bloomberg News. Acest lucru conduce mulți tineri în locuri de muncă guvernamentale, subminând productivitatea viitoare a Chinei. Shuli Ren scrie că Xi Jinping va trebui fie să renunțe la politica sa „Covid Zero”, fie la cele „trei linii roșii”. Economia nu poate face față amândurora.

Un risc este ca o Chină din ce în ce mai disperată, văzând oportunitatea de a depăși economia SUA în scădere, să profite de o ultimă șansă de a se afirma geopolitic ca premiu de consolare. Hal Brands susține că așa a început Germania Primul Război Mondial. Nu a fost deloc un conflict accidental, așa cum mulți dintre noi am fost învățați, ci un efort deliberat de a prelua puterea, propulsat de bătăliile dintre rivalii Germaniei. Lecția pentru noi astăzi este să lăsăm mahalaua în seama Chinei, notează Mark Gongloff.

Combateți inflația cu aceste două trucuri ciudate. Putin le urăște

Cu siguranță, Putin nu este singurul lider mondial care alimentează inflația în acest moment. Președintele Joe Biden nu ajută lucrurile menținând războiul comercial greșit al predecesorului său cu China. Colegiul editorial al Bloomberg subliniază că tarifele și alte restricții cresc prețurile acasă fără a reduce deficitul comercial sau a forța China să joace mai corect. Biden intenționează să modifice puțin măsurile, dar asta nu este suficient. Gongloff mai scrie că oprirea „prostiei protecționiste” a lui Biden și Donald Trump ar putea reduce cu 1% până la 2% rata inflației.

Copreședintele Joe Manchin nu ajută cu nimic opunându-se unui proiect de lege care ar reduce deficitul și ar lupta împotriva inflației prin creșterea taxelor pentru cei bogați și corporații. Matt Yglesias susține că Manchin a avut dreptate să se opună multor agende a lui Biden, dar pe asta, așa cum spun copiii, „n-a banghit-o bine”, conchide Mark Gongloff.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite