LUMEA AZI

Blocaj între Marea Britanie și UE privind negocierile comerciale

Premierul britanic acuză Bruxellesul că îl amenință cu impunerea unei frontiere comerciale în Marea Irlandei și cu o blocadă alimentară între Marea Britanie și Irlanda de Nord, dacă nu va fi de acord cu termenii săi în privința viitoarei relații. Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit să retragă - până la sfârșitul lunii- un proiect de lege privind piața internă ce repune în discuție angajamente luate în cadrul Acordului Brexit. A fost evocată și justiția în acest diferend. Între timp, Londra a anunțat că a încheiat cu Tokyo primul acord comercial major de la ieșirea țării din Uniune.

12 Septembrie 2020, 21:41 (actualizat 14 Septembrie 2020, 10:07) |

Marea Britanie anunță încheierea unui acord cu Japonia ca națiune independentă comercial și estimează o creștere a schimburilor cu 15 miliarde de lire sterline. O lovitură de imagine pentru Londra, care se află într-un nou impas cu Bruxellesul.

În pregătirea noilor realități de după încheierea perioadei de tranziție, guvernul britanic a adoptat o serie de reglementări interne privind circulația bunurilor și colectarea taxelor de la 1 ianuarie 2021.

Comisia Europeană apreciază că unele reglementări, în special cele privind spațiul nord-irlandez, ar încălca prevederile acordului Brexit. Adică guvernul Johnson ar ignora parțial legea internațională- ceea ce a provocat o furtună diplomatică.

"Auzim că, dacă nu suntem de acord cu termenii UE, atunci Uniunea va folosi o interpretare extremă a protocolului privind Irlanda de Nord pentru a impune o frontieră comercială deplină în Marea Irlandei", a explicat premierul britanic in Daily Telegraph. Adică va impune taxe vamale pe bunurile transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord și este posibil să oprească transportul de produse alimentare din Marea Britanie spre Irlanda de Nord, a mai scris Boris Johnson în articolul postat pe siteul guvernului.

El comentează că pentru a proteja Regatul Unit a conceput o "plasă de siguranță, Legea privind piața internă din Regatul Unit".

De cealalată parte, Bruxellesul acuză Londra de subminarea negocierilor, cu intenția ieșirii din Uniune în absența unui acord efectiv.

Ca atare, a crescut probabilitatea ca negocierile comerciale dintre Regatul Unit și UE să eșueze înainte de încheierea perioadei de tranziție, la sfârșitul anului.

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 19°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 15°C 17°C
CONSTANTA 21°C 19°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 16°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI