Blocaj în reforma pensiilor speciale. Comisia Europeană recomandă Guvernului să modifice proiectul potrivit propunerilor Băncii Mondiale, Coaliția nu a luat încă o decizie

22 martie 2023, 21:56

Miniștrii cu atribuții în rezolvarea chestiunii pensiilor de serviciu au plecat de la întâlnirea de azi cum au venit. Potrivit unor surse, doar ministrul Transporturilor ar fi prezentat amendamente la proiectul aflat în comisii, la Senat. Comisia Europeană este însă tranșantă, potrivit unui document obținut de Știrile TVR din corespondența purtată de oficialii de la Bruxelles cu Guvernul României. Concluzia este că proiectul legislativ nu îndeplinește cerințele. Iar schimbările ar avea ca rezultat doar economii limitate.

În aceste condiții, Comisia recomandă să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament.

La începutul ședinței de guvern, premierul a insistat pe nevoia unui consens.

Nicolae Ciucă, premierul României: Este nevoie în continuare de coordonare între ministere și, desigur, menținerea dialogului și clarificarea cât se poate de transparent și de tehnic a tuturor aspectelor la nivelul Comisiei Europene, astfel încât să nu existe niciun fel de dubiu sau suspiciuni care deja se creează în spațiul public, vizavi de disponibilitatea și de capacitatea Guvernului României de a face reforme.

După trei ore, la sfârșitul ședinței de guvern, ministrul Fondurilor Europene a explicat că Bruxelles-ul nu admite abateri de la ceea ce ne-am asumat în PNRR. Altfel, pierdem banii. Dacă nu toți, cel puțin o parte.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor Europene: Dacă se produce o destabilizare la nivelul acestor servicii publice, care sunt de importanță strategică națională, toate aceste decizii produc consecințe. Sunt țări ca Bulgaria sau Lituania care deja au renunțat la anumite reforme, pentru că nu și-au asumat consecințele. Nu spun că așa trebuie să facem și noi, spun doar că fiecare reformă trebuie să fie analizată.

Viceprimministrul Kelemen Hunor a declarat la TVR Info că, teoretic, săptămâna viitoare proiectul ar urma să fie dezbătut și adoptat de Senat, pentru a fi aprobat de camera decizională până la sfârșitul lui aprilie.

Kelemen Hunor, viceprim-ministrul României, președintele UDMR: Nu vrem să fim în acea situație de a pierde bani pe proiectele asumate în PNRR și neduse la bun sfârșit. Sunt state care cer rediscutarea anumitor aspecte din proiectele naționale, de PNRR, cum ar veni la noi, dar încă nu s-a luat o hotărâre.

Prof. univ. dr. Cristian Păun, ASE București: Trebuie să existe contributivitate, trebuie să existe o vârstă de pensionare apropiată, dacă nu reuşim să facem treaba aceasta, atunci cu siguranţă ratăm.

Cristian Seidler, deputat USR: Nu au avut, nu au și nu vor avea voință politică să facă această reformă, de fapt. Asta-i problema.

Reforma pensiilor de serviciu trebuie să fie adoptată de Parlament până în luna iunie, în caz contrar, România riscă să piardă o suma consistentă din fondurile europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite