Bloc din sectorul 5, fără curent electric de luni de zile. Primăria Captalei, amendată

90 de familii locuiesc într-un bloc din Capitală ca în vremea comunismului. Cu generatorul ţinut pe balcon sau alte soluţii de avarie, de luni de zile, de când blocul nu mai are alimentare la curent electric. Avusese una periculoasă de la o...garsonieră din zonă, timp de...9 ani. Dezvoltatorul e cunoscut cu abateri de acest gen, cu avize incomplete. Acum, Primăria Capitalei este amendată şi obligată să elibereze un certificat de urbanism.

26 Decembrie 2021, 21:15 Știrile TVR |

Așa îi găsesc sărbătorile pe cei care locuiesc în cele 90 de apartamente. Situația lor e cunoscută de luni de zile. S-au descurcat cum au putut, sperând de pe o zi pe alta să se încheie acest coșmar.

Blocul a fost construit în anul 2012. Timp de 9 ani, acesta a fost legat la contorul unei garsoniere din apropiere. În momentul în care furnizorul de electricitate a observat improvizația periculoasă, a tăiat curentul.

Dezvoltatorul a construit imobilul fără avizele necesare însă Inspectoratul de Stat în Construcții a găsit un alt vinovat: Primăria Generală, pe care a amendat-o cu 5.000 de lei, obligând-o să emită un certificat de urbanism. Acesta ar fi permis racordarea blocului la rețeaua electrică.

Edilul șef al Capitalei spune care e, de fapt, problema care l-a făcut să refuze să semneze:

"Cea mai mare problemă este securitatea la incendiu. Cum vor putea interveni pompierii la un eventual incendiu pe fațada estică? Nu există spațiu fizic de acces acolo, iar un incendiu pur și simplu nu va putea fi stins".

Nicușor Dan spune că a cerut Inspectoratului să verifice dacă toate avizele deținute de constructor sunt legale dar nu a primit un răspuns.

Oamenii sunt disperați.

Câțiva locatari și-au cumpărat generatoare pe care le țin pe balcon sau în boxe.

Primăria de sector le-a împrumutat un generator mai mare, la care pot fi legate doar 25 din cele 90 de apartamente.

Specialiștii în administrație publică spun că e clar vina autorităților dar și a locatarilor.

Dragoș Dincă, prof. univ, Administrație Publică, SNSPA: Dacă a fost construit fără autorizație, este evident o ilegalitate, însă cumpărătorii, atunci când se orientează spre o locuință, trebuie să-și dezvolte abilitatea de a verifica documentele. Să vadă dacă există autorizație, dacă există recepția lucrării, dacă sunt făcute racordurile la utilități.

Dezvoltatorul imobiliar care a ridicat blocul nu a fost de găsit pentru un punct de vedere.

Potrivit unor surse, acesta a construit mai multe blocuri, tot în Sectorul 5, și tot fără forme legale. Unul dintre ele, cu 54 de apartamente, a ars într-un incendiu din cauza unei instalații improvizate. Era alimentat cu energie electrică de la o proprietate din zonă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI