„Black Panther” și „Avatar” doboară o limită în actoria subacvatică. „Am putut să improvizez pentru că nu eram îngrijorat că voi muri sub apă”

Kate Winslet
Kate Winslet
16 decembrie 2022, 12:12

Aflat pe un tron la 3 metri adâncime, Huerta a făcut mai multe duble, ignorând nevoia de oxigen.

„Am putut să improvizez pentru că nu eram îngrijorat că voi muri sub apă”, a declarat actorul, care nu știa să înoate atunci când a obținut rolul lui Namor în continuarea Marvel Studios.

Cea mai nouă frontieră a cinematografiei ultracomericale a făcut ca Hollywood-ul să își țină respirația. Tărâmurile subacvatice au eclipsat spațiul și alte decoruri extraterestre, regizorii încearcând să scoată din elementul lui un public obișnuit. Două dintre cele mai mari lansări de anul acesta în cinematografe, „Wakanda Forever” și mult-așteptata continuare a lui James Cameron la „Avatar”, se bazează pe personaje care trăiesc la fel de confortabil precum scoicile în apă. Pentru a reuși acest lucru a fost nevoie de rezervoare cu apă de mărimea unei case, de tehnologie de ultimă generație pentru camere de filmat și de vedete cu plămâni de oțel.

Kate Winslet a devenit o legendă pe platoul de filmare al „Avatar: The Way of Wather”, rezistând 7 minute și 15 secunde între respirații. Colega ei de scenă, Sigourney Weaver, a ajuns la peste șase minute.

James Cameron a dezvoltat o metodă de „captură a performanței” subacvatice, în care mișcările și expresiile faciale ale actorilor în fața camerei de filmat sunt transpuse în cele ale Na’vi-ilor generați pe calculator, locuitorii uriași, cu pielea albastră, ai planetei Pandora. Pentru a-i învăța pe actori să arate naturali sub apă, precum clanul Metkayina, care trăiește în ocean în noul film, regizorul s-a bazat pe instructori pentru pescuit subacvatic și competiții de scufundări libere.

Chris Denison, un coordonator de cascadorii și instructor de scufundări libere care a lucrat atât la „Avatar: The Way of Wather”,  cât și la „Wakanda Forever”, a descris un regim de antrenament care a extins mințile actorilor la fel de mult precum capacitatea lor pulmonară.

El le-a spus că senzația pe care o asociază cu rămânerea fără aer este ca și cea a beculețului de combustibil consumat din bordul unei mașini. Aceste reacții (contracții ale diafragmei, furnicături la nivelul membrelor, tulburări de vedere, senzații de panică) sunt declanșate în parte de acumularea de dioxid de carbon dăunător în organism. În ciuda acestor semnale de avertizare, mai rămâne gaz sau oxigen în fluxul sanguin, care poate fi exploatat prin antrenament.

Șmecheria este să te folosești de această rezervă de „combustibil”, a spus Denison, și să înveți când să respiri înainte de a ajunge la starea de lipsă de oxigen ce duce la pierderea conștienței.

„Îi facem să se simtă mai confortabil cu becul de combustibil redus”, a spus Denison. „Dacă treci prin asta de multe ori, ajungi la un punct în care poți anula unele dintre aceste senzații. Corpul tău spune: «Ei bine, nu m-ai ucis încă, așa că data viitoare nu voi mai porni beculețul atât de repede»”.

Actorilor li se oferă dubluri de cascadorii pentru scenele subacvatice, a declarat producătorul „Avatar”, Jon Landau, iar maratonul de respirație nu este o obligație contractuală.

Pentru Kate Winslet a fost însă un stimulent: „Am spus: «Stai așa, vrei să zici că voi fi învățată cum să fac scufundări libere și să-mi țin respirația cu un instructor individual? Normal că mă bag!»”

Rezultatul: „Ești complet liber să joci”, a spus Winslet despre faptul că nu este constrânsă în rolul lui Ronal. „Ești acolo, în acel moment – nu eliberezi bule, nu dai drumul la bule, nu ai clemă de nas, nu ai ochelari de protecție. Este bizar. Poți să te lași pur și simplu dus de val. Este un sentiment cu adevărat extraordinar”, a spus actrița.

Mabel Cadena a fost actriță secundară în „Wakanda Forever”, dar a avut rolul principal în rezistența pulmonară. Când a ajuns prima dată pe platoul de filmare din Atlanta pentru a o interpreta pe Namora, nu și-a putut ține respirația decât aproximativ 30 de secunde. Dar, la sfârșitul primei zile de antrenament, putea face ca o singură respirație să dureze 6 minute și jumătate, a spus ea. Denison a spus că a ei a fost cea mai mare creștere de o zi pe care a văzut-o la toți cei pe care i-a antrenat de-a lungul carierei sale, inclusiv militari Navy SEAL.

Această tenacitate respiratorie a ajutat-o pe Cadena să reușească o scenă de acțiune subacvatică în care Namora înoată până la o armă sonică care și o atacă cu o suliță.

Respirațiile de maraton ale actriței au fost motivate de mai mult decât de angajamentul ei față de personaj: ea avea misiunea de a depăși timpul lui Kate Winslet, a declarat Denison, care a venit la „Wakanda Forever” cu povești despre performanțele actriței premiate cu Oscar.

În alte filme cu personaje acvatice, cea mai mare parte a actului acvatic este simulată. Pentru filmul „Aquaman” din 2018 și pentru o continuare programată anul viitor, camerele de filmat l-au surprins pe starul Jason Momoa atârnând de cabluri în timp ce ventilatoarele îi fluturau părul pentru a simula mișcarea în apă. Această tehnică a fost folosită și pentru a filma anumite scene din „Wakanda Forever”. Dar metoda aceasta nu-i impresionează pe acei spectatori care preferă realismul mișcărilor.

Totuși, scufundarea echipelor de filmare împreună cu recuzita și actorii costumați aduce provocări mari și mici.

„Bulele sunt dificil de gestionat”, a declarat Alex Llinas, cascador și specialist în scufundări libere pe platourile „Wakanda Forever”, care s-a trezit adesea îndepărtând bulele de aer de pe fețele și părul actorilor între scene, pentru a nu trebui să le șteargă după aceea din filmare.

Substanțele chimice adăugate în apă au îmbunătățit optica camerelor de filmat și au menținut lucrurile în condiții de igienă. Dar apa tratată înțeapă adesea ochii actorilor, un alt disconfort pe care aceștia trebuie să-l depășească în timp ce se prefac că se află în habitatul lor natural.

„Grimasele, nervozitatea – în apă, toate acestea se văd cu adevărat”, a spus Llinas. „Atunci este momentul în care antrenamentul dă roade, când le vezi expresiile faciale și confortul lor în apă.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite