Bistrița: Facturi mai mari, după ce rețeaua de alimentare cu apă a fost reabilitată cu bani europeni

Apa este sămânță de scandal într-o comună din Bistrița. După ce reţeaua a fost reabilitată în principal cu bani europeni, localnicii s-au trezit cu facturi mult mai mari faţă de sumele plătite anterior. Nemulțumiți, oamenii au ieșit în stradă ca să ceară socoteală primarului și companiei de utilități.

20 Martie 2021, 19:53 Știrile TVR |
Apa, motiv de scandal
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Rețeaua de alimentare cu apă din comuna bistrițeană Telciu a fost reconstruită în 1996 cu banii donați de o comună din Elveția și munca oamenilor din sat. Pentru că în timp s-a uzat, primăria a obținut 4 milioane de lei fonduri europene pentru finanțarea lucrării. Rețeaua de apă a fost concesionată către compania Aquabis.

Până de curând, oamenii plăteau la apă facturi de sub 100 de lei pe an. După reabilitare, prețul apei a crescut la 9 lei pe metrul cub, așa că oamenii s-au trezit cu facturi de până la 1600 de lei.

Compania de apă a instalat contoare la porți și i-a înștiințat pe pe oameni că trebuie să semneze contracte de furnizare. În caz contrar, i-a amenințat că va sista funizarea apei.

Localnicii refuză să semneze pentru că, susțin ei, firma are un preț exagerat. Rețeaua de distribuție, de aproape 8 kilometri, cele 750 de branșamente și stația de tratare a apei recepționate de primărie în septembrie anul trecut au costat 4,2 milioane de le. Trei sferturi din sumă sunt bani europeni. Dacă localnicii își vor menține poziția, comuna trebuie să dea banii investiți înapoi.

Conducerea companiei de apă susține că lucrările de reabilitare și prețul au fost acceptate și aprobate de consiliul local.

Cum localnicii refuză să plătească facturile, din septembrie acestea sunt achitate de primărie, ceea ce pune presiune pe bugetul local.

Până la rezolvarea situației, mulți localnici au început să își sape fântâni, pentru a nu mai depinde de furnizorul de apă.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI