Biserica, scandalizată de o piesă de teatru. Patriarhia Română susţine că realizatorii spectacolului încalcă Legea Cultelor

13 iunie 2019, 21:14

„Eu sunt. Și?” este o producţie a companiei Teatrul Bagaj şi se joacă din toamna anului trecut.

Spectacolul a avut reprezentaţii la Cluj, dar şi în alte oraşe ale ţării. În aceste zile, face parte din programul Cluj Pride 2019.

Patriarhia Română a lansat acuzaţii dure după ultima reprezentaţie.

Conținutul indecent al acestei reprezentațîi include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. (…) În consecință, pledăm pentru respectarea legii în spiritul și litera ei„, este punctul de vedere al Patriarhiei Române, citat de basilica.ro

Legea Cultelor interzice orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase. Într-un răspuns scris, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, ne-a transmis că nu mai există cenzură în lumea artelor, dar și batjocorirea simbolurilor este un atentat la adresa libertății religioase.

„(…) În această situație, eu i-aș îndemna pe organizatorii spectacolului la mai mult discernământ și la mai multă empatie cu persoanele care îşi asumă o identitate religioasă și care se pot simți jigniți de astfel de acte artistice„, spune Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte

Organizatorii festivalului Cluj Pride şi realizatorii spectacolului au reacţionat pe Facebook.

… acest spectacol ironizează extremismul religios și falsă religiozitate a celor care, deși nu se regăsesc în valorile creștine precum iubirea, compasiunea, și respectul, folosesc religia creștină drept scut atunci când îi atacă pe cei mai vulnerabili dintre noi, iar acesta este un fenomen ce ar trebui să scandalizeze orice creștin adevărat.”

„…obiectele folosite în cadrul spectacolului nu sunt încadrate în categoria obiectelor de cult, fiind imporvizaţîi, cu reprezentaări necanonice, iar scenă care a produs reacţiile în spaţiul public este, în fapt, un comentariu cald-ironic la adresa shopingului religios.

Afișul ultimei reprezentațîi „Eu sunt! Şi?” nu conține vreun avertisment pentru spectatori și are mențiunea „intrarea liberă”.

După ce a primit mai multe plângeri, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării va urmări spectacolul pentru a stabili dacă este o problemă de discriminare.

Vom cita partile, vom analiza şi noi, să vedem”, spune Csaba Asztalos, preşedintele CNCD.

Tinerii care au realizat spectacolul au susţinut, de la început, că este un test de onestitate și curaj atât pentru echipă, cât și pentru public.

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite