Biserică monument istoric, arsă din temelii. Era singurul lăcăș de cult al satului Mărăști, încă din 1801

28 octombrie 2022, 18:40

Muncitorii care lucrau în cimitirul din curtea bisericii au văzut că iese fum din turlă şi au dat repede alarma. Însă flăcările au mistuit rapid construcția veche, din lemn. În doar jumătate de oră, totul a ajuns cenușă.

”Colegii mei au găsit biserica în flăcări. Incendiul se manifesta cu violență și generalizat pe întreagă suprafață”, a explicat Andrei Grecu, purtător de cuvânt, ISU Bacău.

Preotul nu-și explică cum s-a produs nenorocirea. În biserica nu se ținuseră slujbe nici aseară, nici dimineață, lumânările erau stinse, iar energia electrică deconectată.

Noi, după liturghie, stingeam toate lumânările, panoul era afară. Îl deconectam de la curent. Sub nicio formă nu putea loc foc dinăuntru. O să incercăm să găsim soluții că să construim biserica din nou, nu o putem lasă aici. Ne ridicăm, nu se poate altfel”, spune Daniel Popoiu, preotul bisericii.

Biserica a fost construită în 1801, de vornicul Manolache Sturza, nepotul domnitorului Ion Sturza. De atunci, a fost singurul lăcăș de cult al satului. Întreaga istorie a locului e legată de biserica ce purta hramul Adormirii Maicii Domnului. Cele 70 de familii din sat vor să pună mâna de la mâna și să o reconstruiscă.

Anchetă pompierilor a arătat că incendiul a pornit de la un foc lăsat nesupravegheat, pe câmpul din apropiere. O scânteie purtată de vânt a aprins imediat scândurile de lemn ale turlei și, mai apoi, întreagă biserică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă