Biserica Mănăstirii Zamfira din Prahova va fi restaurată cu fonduri UE

Un monument unic în țară va fi în sfârşit restaurat. Este vorba despre biserica Mănăstirii Zamfira din Prahova, pictată în întregime de Nicolae Grigorescu. De-a lungul vremii fresca a fost distrusă de ploi și igrasie. Peste 16 milioane de lei vor fi cheltuiți pentru lucrările care vor dura mai bine de un an.

12 Octombrie 2017, 14:57 (actualizat 12 Octombrie 2017, 15:03) |

Ani buni, imaginea lăcașului de cult care se degrada pe zi ce trece a măcinat-o pe Maica Fanuria, stareța Mănăstirii Zamfira din Prahova.

A tot făcut intervenții la autorități mai bine de doi ani pentru a salva monumentul și pictura lui Nicolae Grigorescu. Biserica mănăstirii este singura din țară pictată integral de Nicolae Grigorescu.

Picturile din această biserică au fost realizare de Nicolae Grigorescu la vârsta de 18 ani, ajutat doar de fratele său Gheorghe, care era zugrav. Lucrările la această frescă i-a luat un an și două luni, a început în 1856, în luna iulie și s-au terminat în 1857, în luna septembrie. – Stareța Mănăstirii Zamfira.

În timp însă, moștenirea marelui pictor s-a tot degradat. Chiar şi catapeteasma, şi ea pictată de Grigorescu, este afectată. Pentru accesarea fondurilor europene procedurile au fost complicate.

Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Prahova, care va acoperi eventualele cheltuieli neprevăzute.

Restaurarea va dura cel puțin un an de zile.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI