Biserica Calvaria din cartierul Mănăștur, una dintre cele mai vechi clădiri din România

Cea mai veche clădire din Cluj-Napoca și în același timp și una dintre cele mai vechi din România este biserica numită Calvaria din cartierul Mănăștur.

29 Iulie 2019, 10:21 (actualizat 29 Iulie 2019, 10:27) Știrile TVR |
Biserica Calvaria din Mănăștur
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Este cel mai vechi monument istoric și arhitectural din oraș și a fost finalizată în anul 1095. De-a lungul anilor, biserica a avut parte de mai multe demolări și ulterioare renovări ca urmare a mai multor conflicte armate care au dus la distrugerea clădirii.

După ce a fost construită, mănăstirea, foarte puternică, a fost subordonată unui arhiepiscop. Decizia monarhului de a o subordona unui singur arhiepiscop i-a supărat pe episcopii transilvăneni, care au atacat de mai multe ori mănăstirea benedictină din Mănăștur, au jefuit-o și au distrus documente care îi atestau drepturile.

În a doua jumătate a secolului al XI-lea, pe locul actualei biserici, funcționa abația benedictină Monasterium Beatae Mariae de Clus.

Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, urmă a fortificațiilor elipsoidale din evul mediu, când întregul areal dispunea de șanțuri de apărare spre sud, est și vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă.

Din vechile construcții se mai păstrează doar corul bisericii, prevăzut cu o navă mai simplă, construită în secolul al XIX-lea pe vechile fundații.

Călugării benedictini s-au stabilit în incinta fortificată în perioada 1077-1095. Cu ocazia năvălirii tătarilor la Cluj în anul 1241 și mănăstirea fost prădată și arsă.

De-a lungul anilor biserica a fost distrusă de numeroase conflicte politice și militare.

Biserica, actuala Romano-catolică, este în momentul de față cel mai vechi lăcaș de cult încă funcțional, mai vechi decât însuși Clujul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI