Biserica Calvaria din cartierul Mănăștur, una dintre cele mai vechi clădiri din România

29 iulie 2019, 10:21

Este cel mai vechi monument istoric și arhitectural din oraș și a fost finalizată în anul 1095. De-a lungul anilor, biserica a avut parte de mai multe demolări și ulterioare renovări ca urmare a mai multor conflicte armate care au dus la distrugerea clădirii.

După ce a fost construită, mănăstirea, foarte puternică, a fost subordonată unui arhiepiscop. Decizia monarhului de a o subordona unui singur arhiepiscop i-a supărat pe episcopii transilvăneni, care au atacat de mai multe ori mănăstirea benedictină din Mănăștur, au jefuit-o și au distrus documente care îi atestau drepturile.

În a doua jumătate a secolului al XI-lea, pe locul actualei biserici, funcționa abația benedictină Monasterium Beatae Mariae de Clus.

Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, urmă a fortificațiilor elipsoidale din evul mediu, când întregul areal dispunea de șanțuri de apărare spre sud, est și vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă.

Din vechile construcții se mai păstrează doar corul bisericii, prevăzut cu o navă mai simplă, construită în secolul al XIX-lea pe vechile fundații.

Călugării benedictini s-au stabilit în incinta fortificată în perioada 1077-1095. Cu ocazia năvălirii tătarilor la Cluj în anul 1241 și mănăstirea fost prădată și arsă.

De-a lungul anilor biserica a fost distrusă de numeroase conflicte politice și militare.

Biserica, actuala Romano-catolică, este în momentul de față cel mai vechi lăcaș de cult încă funcțional, mai vechi decât însuși Clujul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă