Biserica, alături de enoriași. Arhiepiscopia Iașilor a oferit 148 de locuri de cazare pentru carantină în Neamț și Iași

Patriarhul Daniel ne îndeamnă să transformăm perioada de criză medicală într-una de întărire în credință și sporire a dragostei, după ce bisericile au luat noi măsuri de protecţie. Toate lăcaşurile de cult, inclusiv mănăstirile, rămân deschise credincioșilor în toate zilele săptămânii. Iar slujbele se pot desfășura în aer liber atunci când sunt de faţă mai mult de 50 de persoane. În plus, toată lumea trebuie să respecte măsurile de igienă anunţate de autorități.

16 Martie 2020, 08:55 (actualizat 16 Martie 2020, 09:07) |
Poveștile zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sluja de duminică de la Patriarhia Română s-a ținut în interior pentru că au fost mai puțin de 50 de credincioși. Oamenii au păstrat distanța de un metru între ei și și-au dezinfectat mâinile.

Bisericile și mănăstirele vor fi deschise în fiecare zi. Astfel credincioșii se pot ruga oricând și pot evita aglomerația din zilele slujbelor mari.

Regulile anunțate de biserici sunt valabile pe întreaga perioadă în care în țară sunt impuse restricții care să limiteze răspândirea infecţiei.

Arhiepiscopia Iașilor a pus la dispoziția autorităților pentru carantină locuri de cazare în județele Neamț și Iași. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au confirmat faptul că Arhiepiscopia Iașilor a pus deja la dispoziția autorităților pentru carantină 100 de locuri de cazare în județul Neamț și 48 de locuri în județul Iași.

Dacă vor mai exista solicitări de acest gen, Arhiepiscopia spune că va răspunde pozitiv.

Potrivit părintelui arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, în jur de 40 de persoane se află în momentul de față în carantină la Centrul Social Cultural „Sfântul Paisie". Cei mai mulți sunt români care vin din Italia, aduși direct de la Vama Nădlac sau de la Oradea.

Persoanele sunt monitorizate zilnic de către medici. Biserica se implică și prin asigurarea de alimente și de voluntari. Dacă e să ne uităm în trecut, mănăstirile au fost loc de alinare în vremuri mai grele.

Părintele arhimandrit Benedict Sauciuc ne spunea că, în Primul și în al Doilea Război Mondial, la Mănăstirea Neamț a fost un spital de campanie, unde au fost îngrijiți mii de răniți. Aceștia erau cazați în casele din jur, dar și în incinta mănăstirii și chiar în stăreție.

Potrivit ultimelor date, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva" din Iași, sunt internate 10 persoane confirmate cu COVID-19. Cinci dintre acestea sunt din județul Iași.

În cel mai recent comunicat transmis de Direcția de Sănătate Publică Iași, se specifică faptul că 82 de persoane venite din Italia au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. Acestea au ajuns în judeţul Iaşi prin convoaiele organizate dinspre punctele de trecere a frontierei din zona de Vest, dar şi prin Aeroportul Iași.

764 de persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea nu prezintă simptomatologie specifică, dar sunt monitorizate zilnic de către medicii epidemiologi din cadrul DSP Iași. Pe 15 martie, numărul acestora era mai redus față de ziua anterioară, deoarece 79 de persoane au ieșit deja din perioada de 14 zile de autoizolare.

La Craiova, Asociaţia Vasiliada, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei, oferă spaţii de carantină, pachete cu diderse produse pentru bătrâni şi pentru cei aflaţi în izolare la domiciliu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 9°C
IASI 9°C 5°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 9°C 6°C
CRAIOVA 12°C 7°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI