Biroul Electoral Central a clasat toate cererile de renumărare a voturilor

Biroul Electoral Central a decis vineri să claseze cererile de renumărare și sesizările primite. Astfel de solicitări au fost depuse în urma alegerilor din sectorul 1 și din sectorul 5 al Capitalei. Nota BEC va trebui aprobată și de șeful Autorității Electorale Permanente înainte de a intra în vigoare, a precizat Luiza Gireadă, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 20.00.

02 Octombrie 2020, 22:09 (actualizat 02 Octombrie 2020, 22:14) Știrile TVR |
Luiza Gireadă transmite pentru Telejurnal 20.00
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

BEC a publicat o notă privind luarea măsurii clasării cererilor de renumărare și a sesizărilor primite.

"Având în vedere prevederile (…) cu modificările și completările ulterioare, care reglementează procedura de contestare a operațiunilor de votare, de deschidere a urnelor, de numărare și totalizare a voturilor, precum și de înregistrare a rezultatului votării în procesele- verbale, văzând procedura de întocmire, verificare și predare primire a proceselor verbale privind rezultatele alegerilor, luând în considerare (…)
observând că cererile de „renumărare” a voturilor din circumscripțiile electorale ale căror procese verbale privind centralizarea rezultatelor votării au fost primite de Biroul Electoral Central (…) propunem următoarele:

1. Clasarea de către președintele Biroului Electoral Central, la propunerea șefului Departamentului legislativ al Autorității Electorale Permanente, a cererilor de renumărare și a sesizărilor primite de Biroul Electoral Central, care vizează circumscriptiile electorale ale căror procese verbale privind centralizarea rezultatelor votării au fost primite de Biroul Electoral Central (…)

2. Referatele de clasare, cererile și sesizările clasate vor fi menționate pe ordinea de zi la rubrica ", se arată în nota BEC, citată de Mediafax.

Candidatul PNL la Primăria Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Băcanu, a cerut "renumărarea totală" a voturilor.

"Am solicitat renumarare totală la Sectorul 5! În urmă analizei realizate de grupul de lucru format luni de echipa mea din PNL, am identificat suspiciuni privind existența unei fraude la votul din sector. De exemplu, 92 voturi PNL la Consiliul Local și 63 la General într-o secție. Cine votează PNL la CL votează la fel și la CGMB, nu poți avea diferențe de 30% la consilii. Pur și simplu nu se poate", a scris marți Cristian Băcanu pe Facebook.

Și la sectorul 1 s-a cerut renumărarea.

"Azi-noapte, am solicitat Biroului Electoral Central renumărarea voturilor. Îmi doresc transparență totală, în primul rând pentru a elimina orice suspiciune despre furtul voturilor. Pentru că voturile reprezintă voința și speranța oamenilor. Iar acestea nu trebuie în niciun caz furate. E normal ca într-o luptă atât de strânsă să se verifice fiecare vot. Nu sunt însă normale nici presiunile, nici manipulările", a scris, tot marți, pe Facebook, Dan Tudorache.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI LOCALE 2020
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI