Birocrație uriașă pentru obținerea unei proteze de 20.000 de lei care ar putea ajuta o persoană cu dizabilități să meargă. Procedura durează și câteva luni

2 noiembrie 2021, 17:08

Ieșeanul Ioan Cotoman s-a născut cu o malformație a piciorului stâng. Acest lucru nu l-a împiedicat însă să meargă la școală și să își găsească un loc de muncă. Eforturile au fost însă spulberate de criza adusă de pandemie, astfel că Ioan Cotoman a rămas fără serviciu și a fost obligat să ceară ajutor. Persoanele cu dizabilități aflate într-o astfel de situație pot primi bani printr-un proiect european. Practic, sunt decontante costurile unor aparate necesare persoanelor cu dizabilități, astfel încât acestea să se poată angaja mai ușor. Ca să le obțină, doritorii sunt puși pe drumuri.

Ioan Cotoman, persoană cu dizabilități: „Jumătate de an a durat până am rezolvat astea, până când am știut cum să le pun la punct. Nu am găsit un formular scris – un exemplu – ba, din contra, mi s-a zis că, dacă greșiți asta, plătiți. Poftim? Dacă greșiți documentele astea, pe următoarele le plătiți. Dacă la instituția statului plătesc să aduc hârtie, să fac și copii xerox, vin și cu dosare, exact ca în gluma aia – dosar cu șină aveți?”

Programul este coordonat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Reprezentanții instituției spun că procesul de acordare este unul facil.

Florica Cherecheș, președintele ANPDCA: „Pașii sunt destul de simpli, adică o persoană interesată trebuie să meargă doar la sediul AJOFM din județul în care locuiește. Acolo primește toate informațiile necesare, consiliere. Noi credem că e foarte important să beneficieze cât mai multe persoane de acest proiect”.

Până la urmă ieșeanul Ioan Cotoman a învins obstacolele și a obținut voacherul pentru o proteză performantă. Deși programul a început cu mai bine de doi ani în urmă, au fost eliberate până acum numai 389 de vouchere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă